Справжньою сенсацією на початку березня стала історія про танкістку угруповання «ДНР» Світлану Дрюк, яка перейшла на бік України і, власне, вже працює на нашу розвідку.

СБУ каже, що найманка, про яку вороги встигли зняти фільм «Ополченочка», покажуть 9 Травня, винесла важливу інформацію про структуру російських сил на Донбасі.

У цій історії, як і у будь-чому, пов’язаному зі спецслужбами, залишається багато неочевидного: чи справді ця жінка починала як російська найманка, а потім була завербована? Чи вона працювала на українські спецслужби від початку? А може, вона, навпаки, залишається на службі російських сил і дурить СБУ? Чи вона – реально важливий свідок, якому тепер загрожує небезпека? А поки всі ці версії обговорюють нині люди у соцмережах, свою позицію відкрито заявив колишній керівник Головного слідчого управління СБУ, генерал-майор з Вінниччини Василь Вовк.

– Ця жінка була командиром підрозділу, куди входило серйозне озброєння, в тому числі і ракетні системи залпового вогню БМ-21 «Град». На її рахунку багато терактів. Закликаю не робити псевдогероїв із тих, хто убивав, боровся проти України. Чим вона відрізняється від бразилійського терориста «ДНР» Лусваргі. Що це за VIP-терорист? — вважає Василь Вовк. — Говорити, що вона підпадає під програму СБУ, ніхто не має права і не повинен, це непрофесійно і безвідповідально. Світлану потрібно садити в тюрму. Треба розслідувати і віддавати її до суду. Там визначаться з терміном. Якщо брати 260 статтю про участь у незаконному збройному формуванні, то це до 10 років. За ст. 258 (»теракт»), коли є смерть людини, значить їй загрожує довічне ув`язнення.

Валентина Лісова