Останні роки стан водойм у Козятині та районі був не в кращому стані. Представники громади, серед яких чимало рибалок, скаржились на засмічені плеса, місцева річка Гуйва давно не наповнювалась та заросла чагарниками.

Тим часом екс-посадовці списували кошти за нібито проведені роботи. Зрештою, у небайдужих закінчився терпець і власними силами вони власноруч загатили дамбу. Рівень води повністю відновився, і почала з’являтись живність. А нещодавно у місті став функціонувати риболовний клуб, який очолив радник мера Сергій Матвіюк. Він — досить відома постать не лише на теренах Вінниччини, а й України. Має звання чемпіона світу із ловлі коропа. Найбільший, якого впіймав за життя, важив 20 кілограмів 100 грамів. Усі трофеї завжди відпускає назад.

– Свого часу я проживав і навчався у Великій Британії і бачив, як там розвивається такий вид спорту як карпфішинг — тобто ловиш трофейну рибу і відпускаєш. Він там виник 50 років тому, — розповів Сергій Матвіюк. — Коли я повернувся до Козятина, вирішив і собі спробувати. Але досить важко було із водоймами, адже для карпфішингу потрібні спортивні ставки. Секрет вдалої риболовлі у тому, щоб довго сидіти і вичікувати. Годую рибу вареною кукурудзою, горохом, спеціальними кульками із магазину, тигровим горіхом, який замочую у спеціальному запаху. Жилка повинна бути тонкою, бо риба її сприймає як сітку і тікає.

На новій посаді у Сергія Матвіюка тепер чимало планів. Нещодавно на сесії депутати погодили виділення на риболовний клуб 40 тисяч гривень. Їх планують витратити для проведення дитячих та дорослих змагань та зариблення «Водокачки». А ще рибалки хочуть привести річку в належний санітарний стан, очистити від пластику та поліетилену. Планують запустити амура, який виїдає траву, очерет і водорості.

Вікторія Снігур