Під час затримання співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно з поліцією Держави Ізраїль блокували діяльність найбільшої за останнє десятиліття міжнародної мережі інтернет-торгівлі наркотиками. До неї входила і вінницька мережа розповсюдження дурману. Всі ж бачили, як розписали місто та область останніми місяцями інтернет-сайтами, де можна купити цей «кайф».

У синдикат входило понад 13 тисяч осіб, у тому числі контрабандисти, дилери, адміністратори груп у соцмережах. До України керівник цього наркокартелю прибув для налагодження «бізнес-зв’язків» з представниками місцевих кримінальних кіл. Ось саме тут і засвітились чимало «авторитетів», які курують у кожній області наркотрафіки. Серед них, кажуть, і вінницькі «куратори».

Водночас в Ізраїлі затримали 42 особи, причетні до цього ж наркосиндикату. Про це йдеться у заяві посла Ізраїлю в Україні Джоела Ліона: «Сьогодні вранці під час поїздки до України у Києві був заарештований очільник ізраїльської кримінальної мережі наркотрафіку. Одночасно в Ізраїлі була затримана група із 42 осіб, залучених до цієї кримінальної мережі», — заявив посол Ізраїлю. Нагадуємо, що затриманого до цього найнебезпечнішого злочинця світу після Усами бен Ладена — мексиканського наркобарона Хоакіна Гусмана на прізвисько «Ель Чапо» визнали винним по кожному з десяти пунктів обвинувачення.

У СБУ заявили про викриття «найбільшої в історії України» нарколабораторії психотропів, організатори якої виготовляли та збували наркотики на території України та за кордоном (під час проведення санкціонованих обшуків лише в одному приватному будинку правоохоронці вилучили обладнання для виготовлення наркотиків, понад 10 кілограмів психотропної речовини альфа PVP, 5 кілограмів мефедрону, понад 5 кілограмів амфетаміну).

І у Вінниці затримали банду наркодилерів. Вони збували амфетамін у особливо великих розмірах. Всі четверо виявилися місцевими жителями у віці 31, 38 та 29 років, серед них є 29-річна жінка. Під час обшуку в будинку одного із затриманих поліцейські знайшли близько 500 грамів амфетаміну, електронні ваги, колби і пробірки. Вилучені наркотики направили на експертизу.

«Слідчим відділенням поліції розслідується кримінальне провадження за ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), — розповіли в поліції. – Затриманим загрожує до 10 років позбавлення волі. Днями раніше наркоторговців затримано у Ладижині».

Юлія Іванюк