У березні Центр інформаційної підтримки бізнесу (ЦІПБ) м. Вінниці, заснований на базі Клубу ділових людей, в рамках ініціативи ЄС – EU4Business за підтримки ЄБРР, приймав голову представництва ЄС в Україні Хьюга Мінгареллі. Посол ЄС завітав до Центру в рамках робочого візиту до Вінниці та провів зустріч з експертами, підприємцями та консультантами із розвитку малих та середніх підприємств (МСП).

Під час зустрічі з консультантами та підприємцями у Вінниці пан Мінгареллі вислухав думки учасників тренінгу та присутніх підприємців стосовно ділового клімату та необхідних заходів для розширення можливостей розвитку різних секторів регіону. Голова представництва ЄС в Україні провів відкриту дискусію у форматі питання-відповідь із присутніми підприємцями та консультантами із розвитку МСП Вінниці та інших регіонів України.

Для країн Євросоюзу дуже важливо допомогти створити тут в Україні сприятливий економічний клімат. Для досягнення цієї мети ми робимо досить багато. Це заходи широкого спектру: від сприяння дерегуляції економіки, до прозорої приватизації, а також допомога для консолідації банківського сектору, – зазначив Посол Хюг Мінгареллі у Вінниці. – Більшість робочих місць створюється саме малими і середніми підприємствами, не великими. Тож одна з ключових наших цілей в Україні – створення умов для відкриття ще більшої кількості нових робочих місць саме в цьому секторі економіки. Ми сподіваємося, що наслідком цієї роботи буде зменшення відтоку молодих спеціалістів, які їдуть на роботу до Європи. Найкращий рецепт створення нових робочих місць в Україні – розвиток малих і середніх підприємств. Тому ми використовуємо різноманітні інструменти. Паралельно ми у процесі підготовки суттєвої за своїми обсягами програми професійної освіти в Україні. Всі ці зусилля об’єднані для того, щоб українські компанії могли знайти фахових працівників, які мають якісну освіту, стежать за останніми тенденціями в різних секторах і вдосконалюють свої знання та професійні навички. Разом із ЄБРР ми посприяли створенню мережі центрів інформаційної підтримки бізнесу і намагаємось щоразу  відвідати такі центри. Тому сьогодні я тут і надалі ми плануємо активно взаємодіяти із українськими МСП.

Європейський Союз дуже серйозно налаштований сприяти розвитку належного економічного клімату в Україні. Ми звернулися з пропозицією до Європейського банку реконструкції і розвитку  (ЄБРР), щоб вони посприяли реалізації програми та розбудові мережі центрів для надання  інформаційних та освітніх послуг малим і середнім підприємствам (МСП), — говорить Хюг Мінгареллі. — Щоразу, коли ми приїжджаємо до українських регіонів, то здійснюємо візит до таких центрів.

– Нагадаємо, що в 2016 році ЄБРР уклав Угоду з Європейською Комісією про надання бізнес-консультацій, інформаційної, навчальної й іншої підтримки малим і середнім підприємствам (МСП) в Україні в рамках ініціативи ЄС EU4Busіness. Тисячі українських МСП отримають безпосередню користь від цієї програми, яка посилить їх конкурентоспроможність на українських і міжнародних ринках шляхом надання консультацій, проведення навчальних курсів, здійснення заходів із поліпшення обізнаності тощо.

– В рамках ініціативи ЄС EU4Business було основано мережу Центрів інформаційної підтримки бізнесу (далі – ЦІПБ) у 15 регіонах України на базі місцевих організацій. Мережа ЦІПБ, що основана за підтримки ЄБРР в рамках ініціативи ЄС EU4Business, працює під єдиним брендом та об’єднана візуальним стилем. Єдине брендування допомагає визначити, що саме ці центри входять до мережі, де бізнес отримає якісну інформацію про існуючі для нього можливості на ринку. Для спрощення пошуку необхідної інформації також розроблено веб-сайт, на якому буде додаватися інформація щодо планів Центрів на поточний період та оновлюватися інформація. Також буде можливість зареєструватися на обрані заходи. Тепер підприємцям легко знайти допомогу і підтримку в своєму прагненні до зростання.

Андрій Власенко