Ця зворушлива історія про вінницьких безпритульних песиків могла би стати сценарієм для голлівудського фільму зі щасливим кінцем…

Адже спочатку «собача» доля була не надто прихильною для Лакі та Чарлі. Худенькі, травмовані, з сумними оченятками та ранами на тілі — саме такими їх побачили наші волонтери. І разом з іноземними колегами взялись рятувати. Нині чотирилапі насолоджуються безтурботним життям в одній зі швейцарських родин та залюбки фотографуються на тлі Альп…

– Одного разу у моїй рідній Жмеринці збили собаку, і ми вирішили її рятувати. Назвали його Зайчиком. Подруга з-за кордону, яка допомагала фінансово зі стерилізацією, порадила звернутись до німецької  зоозахисної організації, яка опікується важкотравмованими тваринами з Румунії, України, Італії. Ми вирішили спробувати. І яким було наше здивування, коли однією зі співробітниць виявилась українка Ірина Немескал, яка мешкає у Австрії. Вона забрала Зайчика, оплатила повністю лікування та прилаштувала у нову родину, де його люблять.

Саме тоді я зрозуміла, що таким чином можна врятувати й інших тварин, — розповідає зооволонтерка Оксана Швець. — Невдовзі мені стала відома історія про маленького песика Лакі, який теж потрапив під колеса автомобіля і не міг ходити. Спочатку у «спинальника» був наглядач, а потім його віддали до вінницького притулку «Планета», яким опікувалась Тетяна Постановська. Телефоном я розповіла їй про співпрацю із закордонними зоозахисниками і попросила підтримки.

Вона погодилась, надала фотографії, але зауважила, що у Лакі є друг Чарлі, в якого через травму під час ходьби лапки переплітались. Тетяна попросила не розлучати їх і разом показати волонтерам. Останні виявились не проти. Близько місяця песики були у клініці, де пройшли відповідний огляд. Тоді я забрала тварин у Жмеринку, аби далі їх опікувати, бо у притулку просто не вистачало людей для проведення всіх маніпуляцій.

Ми зробили щеплення, вичекали карантин, «прочіпували» собак та виготовили документи. На жаль, почувались вони не дуже добре і стали лисіти. Шкіра вкрилась ранками. Всю дорогу до Австрії я з колегою їх супроводжували на власному авто. Прикордонники поставились з розумінням, і за це їм щира подяка. Тисячу кілометрів Чарлі та Лакі перенесли мужньо. Залишили їх у Румунії, де австрійці мають свій приватний ветеринарний центр, і тваринам поставили діагноз та взялись лікувати, адже це набагто дешевше ніж у Німеччині. Все це зайняло кілька місяців. Для Лакі за спонсорські кошти придбали візочок, аби він міг пересуватись. А вже звідти здорових песиків забрала родина зі Швейцарії. Щотижня вони присилають фото та відео, на яких неозброєним оком видно, що тваринки доглянуті. Вони навіть мають реабілітаційну кімнату, де отримують необхідні процедури. Невдовзі до них має приєднатись собака з Вінниці Стрєлка, яку готують до протезування задніх лап.

За словами Оксани Швець, після порятунку тварин замість подяки вона отримала порцію негативу від деяких вінницьких колег.

– Вони стали звинувачувати у тому, що тварин я продала на досліди та органи. Все це не відповідає дійсності, тим паче в кого підійметься рука скривдити скаліченого песика. Це все наслідки недолугості та заздрощів. Увесь цей час австрійські зоозахисники нікуди не ховались та показували звіти й світлини. Але цього нашим волонтерам виявилось замало, і вони стали вимагати дані родини зі Швейцарії. Проте це персональні дані, які ми не маємо права розголошувати, і боїмось, аби тих людей не шантажували, не вимагали коштів, — додає співрозмовниця. — Більше того, зазначу, що не тільки Лакі та Чарлі покинули притулок і поїхали у Європу. Ще трьох песиків із «Планети» я прилаштувала там… Одного із виколотими очима забрали до Австрії – радісною новиною ми поділились у соцмережах. І що ви думаєте? Вінницькі волонтери знайшли господарів і написали листа, що начебто собаку викрали з українського притулку і він перебуває у неї незаконно. Скандал був великий, але докази були всі на нашому боці. І кому потрібен був весь той бруд?..