Унікальним є те, що нашу державу представлятимуть фольклорний ансамбль «Горлиця» та зразковий аматорський колектив спортивно-бального танцю «Шанс» з Літина. Вони неодноразово з успіхом підкорювали сцени Великопольського воєводства та Німеччини. Тож нині земляки активно репетирують національні пісні та танці і шиють костюми.

– У нас давно налагоджена співпраця та дружба із закордонними партнерами та містом-побратимом у Польщі – Вольштином. Там минулого року відбувся міжнародний фестиваль за участю фольклорних колективів із Польщі, України, Сербії, Болгарії, Німеччини, Угорщини та Румунії. Особисто супроводжував художні колективи Літинського районного будинку культури «Горлицю» та «Шанс». Коли вони виступали, присутні в залі не могли стримати захоплення. Після того «Горлиця» мала нагоду заспівати ще й перед німецькими фрау, які просто плакали від побаченого, — розповів селищний голова Літина Анатолій Бичок. — А під час хореографічного виступу «Шансу» сталась технічна несправність і зник звук, то дітки без музики дотанцювали під оплески, хоча й було важко.

Німці тоді довго дивувались і казали, що в них би з такою ектсремальною ситуацією так блискуче не справились. А після того їхня делегація підійшла до нас і заявила, що мають квоту запросити поза програмою будь-який колектив на фестиваль у Любек. Мовляв, ще ніколи українці на їхній сцені не виступали. А тепер таку можливість довірили саме Літинщині. Більш того, попросила навіть на день раніше прибути, аби ще більше насолодитись українськими піснями та танцями. Від почутого мене переповнили гордість і радість. Нині намагаємось всіляко допомогти у підготовці, тому селищна рада виділила левову частку коштів на придбання музичних інструментів та костюмів. Хочемо, щоб колективи гідно виступили, адже це честь не лише Вінницької області, а всієї України.

Вікторія Снігур
Фото Олексія Бойка