А почалось все з того, що до Жмеринської районної лікарні напередодні Великодня дві жінки, які представились тіткою та хрещеною мамою, привезли 2-річну Арінку Рудницьку з двома сумками речей та залишили.

Коли по дівчинку ніхто не повернувся, медики забили на сполох, але продовжують дбати про неї. Рідну матір знайшли невдовзі у Москві, та так просто забрати доньку 22-річна Марія не зможе… Чиновники вже подали запит до міграційної служби. Якщо дитина виявиться не громадянкою України, то її передадуть не мамі, а державі — Російській Федерації… Усі подробиці з’ясовував наш кореспондент.

– До лікарні звернулась хрещена та 17-річна рідна тітка Арінки. Вона й розповіла, що дитинка із Росії, але останнім часом проживала разом із нею у Жмеринці. Рідна мама обіцяла забрати, а потім сказала, що такої можливості немає. Мовляв, куди хоч, туди й дівай дитя. Та вирішила йти до нашої лікарні. Дитина під час прийому особливих скарг на стан здоров’я не показувала. Бліденька була, жвава та зі всіма вступала у контакт, — розповів заступник головного лікаря з питань охорони материнства та дитинства Жмеринської ЦРЛ Олександр Шевчук. — Для подальшого обстеження ми її поклали до дитячого відділення. Були повідомлені про ситуацію працівники поліції та служби у справах дітей. Вони вже й мають вирішити долю Арінки. Ми, зі свого боку, робимо все необхідне, аби дівчинка була здоровою та життєрадісною. Вона всім забезпечена, потребує уваги та батьківської любові. До нас телефонують люди, пропонують допомогу, несуть продукти. Дуже хочеться, щоб все у дитини склалось добре.

У своїй палаті 2-річна Арінка радісно зустрічає гостей. Щоправда, інколи відволікається, аби поглянути у віконечко, чи, бува, не видно маму. Її шукає й серед незнайомих жінок, які залюбки граються з малою, бо чужих дітей не буває. Часто серед ночі вигукує, що хоче до рідних. Від такої картини навіть на очах дорослих з’являються сльози.

Тим часом провідати залишену дівчинку приходить її хрещена Валерія Довжанська.

– Бабуся Арінки довгий час на заробітках у Москві. Старша донька залишилась з родиною у Жмеринці, двох молодших забрала до себе. 22-річна Марія вже там народила сина Марка, але його нині виховують батьки першого чоловіка. Із татом вони були розписані, але вже теж не разом. Потім народилась Арінка. Мамою була хорошою, ні в чому не відмовляла малечі, купувала гарний одяг, ви ж самі бачите, — каже Валерія Довжанська. — Нещодавно у Маші з’явився новий бойфренд, і, скоріш за все, він був проти дитини… Наскільки мені відомо, у нього просто поїхав дах і він не відпускав куму з дому, забрав документи. Мабуть, саме тому, коли 17-річна Надія їхала на Вінниччину до рідні погостювати, сестра вмовила взяти Арінку.

Домовленість була на кілька тижнів. Але згодом зв’язок між сестрами обірвався. Надя сиділа з племінницею три місяці! До неї вже стали дзвонити із російського коледжу, де вона навчалась. Погрожували вигнати. Студентці було важко морально, і вона вирішила, що Маша її просто «кинула». Треба було вирішити питання із Арінкою, і ми її відвели до лікарні, сподіваючись, що рідна матір таки забере. Та дуже швидко дала про себе знати. Плакала, казала, що так склались у неї обставини. А за добу бабуся посадила її в автобус, вона приїхала до Жмеринки й кинулась до служби. Але там відповіли, що дівчинку не віддадуть і навіть не покажуть. Тому Марія назад повернулась до Росії, бо потрібно на роботу. Вона весь час телефонує до мене, просить провідувати Арінку, приносити їй смаколики.

Відомо, що долю Арінки Рудницької мають вирішувати 8 травня. Про це нам повідомила керівник Служби у справах дітей Жмеринської міської ради Марія Камінська.

– Коли ми отримали від поліції повідомлення про залишену дитину, були надані відповідні запити у районну лікарню щодо стану її здоров’я. В правоохоронні органи дали запит про розшук батьків, у міграційну службу — про встановлення громадянства. Питання перебуває на особистому контролі секретаря міської ради Юрія Світлака. Зазначу, що у свідоцтві про народження вказано, що мама українка і зареєстрована у Жмеринці. Має статус одинокої. Дівчинка народилась у Росії. Із мамою я мала розмову, вона хоче повернути її. Але дівчинка дуже довго була без неї і та не виходила на зв’язок. Коли матимемо відповіді на запити, діятимемо відповідно до постанови Кабміну. Але яке б громадянство дівчинка не отримала, питання буде розглядатись комісією і так само ухвалюватиметься рішення про доцільність повернення дівчинки матері. Якщо ж дитина виявиться не громадянкою України, то її передадуть не мамі, а державі — Російській Федерації.

Ми слідкуватимемо за розвитком подій разом.

Вікторія Снігур

Арінка у лікарні з хрещеною мамою