«Доброго дня, шановна редакціє «33-го каналу».

Повертаючись додому з Немирова навпростець, я помітив на зораному пасовищі дивні предмети. Підійшовши ближче, зрозумів, що це кістки людського скелета, які були виорані трактором.

Невдовзі знайшов предмети, які, як виявилось, колись належали солдатам німецької армії. Знайдені на поверхні посмертні жетони підтвердили це.

Про знахідку я вирішив відразу попередити свого знайомого, який є членом історично-пошукового клубу.

Завдяки його зусиллям, було оперативно знайдено представника Народної спілки Німеччини по догляду за військовими похованнями.

І тут починається те, від чого досі я не можу заспокоїтись….

Ми знайшли власника цієї розораної земельної ділянки. Ним, як не дивно, виявився сільський голова. Приїхав представник спілки. Але голова і власник поля в одній особі відразу почав нам грубити, погрожувати розправою за те, що влізли на його володіння…

Фіналом стало те, що до нас було викликано два наряди поліції, які все зафіксували. Але не змогли заборонити вилучення останків для подальшого перепоховання.

Обурює те, що ми вчинили по совісті, все організували, всіх попередили.

А що в результаті? Я і мій друг отримали численні звинувачення, погрози фізичної розправи, незаслужені образи».

У багатьох односельчан вчинок Сергія та його друга Віталія Закревських (у них однакові прізвища) викликав схвалення. Ось що вони повідомили:

– Були чутки по селу, що хлопці знайшли якісь останки, тому коли дізналися, що і наш мер має до цього діло, знав, що мирно точно не закінчиться! Молодці, що останки викопали та передали.

— Вимагаємо перевірити документи на землю, як голова прихопив те пасовище собі?!

— Молодець, Сергію! Більше б нам таких небайдужих громадян, стало б легше жити, тому що совісні люди зараз на вагу золота.

— У 2014 році була стаття в газеті про виїзд сільради на чолі з Василем на антимайдан до Києва. Куди дивиться прокуратура, як виконується закон про очищення влади? І ще голова, на нашу думку, порушує закон про місцеве самоврядування — він не має права займатися підприємницькою діяльністю.

– Хлопці молодці, гарне питання підняли. Голова сільради — це ціла історія:

має сушарку для сушки зерна. І для цього повирубував усі посадки на дрова і навіть за собою не поприбирав. Привіт екологам! Користуючись службовим становищем, понабирав собі і на своїх родичів всю можливу землю в селі. Пересварилось півсела через землю. Йшли за багато кілометрів у церкву на Пасху, думали, що хоч в центрі світло на вулиці буде на таке свято: де там. Включається тільки тоді, коли його техніка на вулиці стоїть. Цвинтар досі не обгородили, як у всіх нормальних селах. Соромно, як родичі приїжджають. Три роки мовчали про батюшку, якого «феесбешники» заслали у розвідку.

Як бачите, жителі села та читачі газети не лише схвалюють вчинок Сергія та товариша, але й критикують дії голови, із яким у них виник конфлікт.

Однак інші жителі, ті, хто підтримує голову, ось що повідомляють у відгуках:

– Сергій Закревський неодноразово ухилявся від явки в Немирівський військкомат. Неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності. Загальновідомий факт наруги над пам’ятником загиблим воїнам Радянської Армії — виліз на монумент, розмалював радянського солдата фарбами та зав’язав статую шарфом клубу «Динамо». Щодо останків німецьких солдатів: він із своїм товаришем Віталієм за допомогою металошукача знайшов і відкопав жетони німецьких солдатів, які заніс додому, відновив номери та букви, після чого розмістив в Інтернеті. Не отримавши ніякої реакції, Сергій та Віталій Закревські повідомили та викликали на місце подій фахівця. Власник земельної ділянки, сільський голова Василь Головенько про це все нічого не знав (до моменту приїзду фахівця). Протягом 10 хвилин Головенько В.В. привіз відповідні документи на земельну ділянку. Ніяких вимог про передачу йому останків німецьких солдатів не було.

Між власником земельної ділянки Головеньком В.В. та запрошеним представником була отримана домовленість про проведення відповідних робіт. Віталія та Сергія попросив залишити межі земельної ділянки. Але Закревські відмовились це зробити та почали знімати на відеокамеру голову. На проведення пошукових робіт не мали відповідних дозвільних документів. Тому голова був змушений звернутись за допомогою до працівників поліції. Закревські залишили межі земельної ділянки, а запрошений фахівець з відповідними дозвільними документами продовжив свою роботу.

На ці звинувачення ось як відповів нашому кореспонденту Віталій Закревський:

– Брехня 1 — не відкопали, а знайшли на поверхні виорані трактором останки.

Брехня 2 — металошукачем ми не користувались, все було знайдено візуально.

Брехня 3 — не відновлював і не рекламував жетони, я розмістив ці фото в Фейсбук, щоб скоріше знайти потрібну організацію для перепоховання.

Останки і особисті речі загиблих, які ми визбирали — наголошую, визбирали, а не відкопали з допомогою металошукача – ми передали представнику!

Відео я знімав з метою вести розмову на зрозумілій мові, і щоб голова не кидався на нашу адресу нецензурною лексикою.

Цікавий факт: останки були знайдені Сергієм 1 квітня, повідомив він мене про це 2 квітня, а в документах на землю фігурує дата рішення сільради 04.04.2019, і цією ж датою було оформлено землю у власність голови сільради В.В. Головенька.

Отже, голова сільради проводив с/г роботи на землі, яка йому ще не належала? У мене є велика доказова база, фото і відео на цю тему.

Крім того, Віталій повідомив, що ніяких хуліганських дій він не вчиняв. Є випускником Вінницького аграрного університету, зараз працює у Вінниці, пошукова робота – то його захоплення.

Цікава і версія появи тут німецьких солдатів – закопаних так близько під землею.

– Я давно цікавлюсь історією нашого краю і знайшов докази того, що саме у нашому селі була німецька комендатура. Тут було багато німців, які квартирували у місцевих жителів. А на нашій території діяв партизанський загін «За Батьквщину». І саме партизани напали на цих німців і багатьох розстріляли.А німці трупи на цій ділянці прикопали тимчасово – щоб потім із почестями похоронити. Тому й розламані їхні жетони – був у них такий закон: одну частину залишати біля військового, іншу здавати в штаб….

Але перепохоронити не встигли… Ось і видала земля їх після першої оранки цього пасовища…

Олександр Назаров, представник Народної спілки Німеччини, яка займається пошуком та перепохованням німецьких солдатів, повідомив нам про подальшу долю знайдених рештків німецьких солдатів:

– Спочатку їхні рештки та жетони ми вилучаємо. Щоб ви розуміли, лише за минулий рік ми знайшли 2000 тіл німецьких солдатів. А всього – 140000.

У кінці року ми здаємо звіт із жетонами до штаб-квартири у Касселі. І лише після цього їх хоронять. Залишки до Німеччини рідні не забирають. Бо ми судимо з погляду предків-переможців. Для німців — це була програна війна. І зараз виявити предка, який воював за фашистів, гітлерівців, привезти його останки до себе – не всі хочуть… Тому, за домовленостями двох країн, рештки німецьких солдатів звозять під Київ. Тут є спеціальне кладовище під Глевахою. Їх хоронять за однаковою процедурою. І вже тоді розшукують і повідомляють рідних у Німеччині, інших країнах. Вони, якщо бажають, можуть відвідати це кладовище і поставити пам’ятний знак. Треба розуміти, що більшості їхніх дітей вже 70-80 років. Тому про якісь матеріальні цінності тут і мови не може бути.

Символічно, що небайдужі жителі Немирівського району знайшли ці останки незадовго до Дня Перемоги та примирення. Тому багато читачів ось як підсумовують цю НП із багатьма складовими: «Хлопці, ви молодці. Ваш вчинок повинен бути прикладом для наслідування».

Тетяна Квасюк