А румунський циклон Xerxes наробив лиха на Вінниччині зовсім недавно, виливши протягом кількох годин місячну норму опадів.

Чого ж нам очікувати далі, і коли нарешті дощі припиняться? Відомий український синоптик Наталка Діденко засмутила прогнозом погоди на найближчі дні. За її словами, Україну знову накриють дощі і грози, а в західні регіони нашої країни прийде чергове похолодання.

«Парасолі на найближчий час залишаються в Україні найактуальнішими. Дощі, грози. Місцями опади чергуватимуться із проясненнями», – написала синоптик. Дощова погода захопить всю середину травня, а тільки ближче до кінця місяця затяжні дощі припиняться. Щодо тепла погода зміниться в середині місяця невеликим похолоданням, але до кінця весни потеплішає знову. Температура втримається у межах +17-24 градуси.

Європа теж потерпає від примх погоди. Циклон вирує над Італією, антициклон – над Великою Британією, а також Франція, Іспанія, Португалія, Німеччина буде без опадів. Циклон над північчю Скандинавії зачіпає нас хвостами атмосферних фронтів. До речі, деякі хвости італійського циклону також торкаються нашої території.

А в Румунії, звідки родом похмурий Xerxes, зафіксували дуже рідкісне для цієї країни природне явище: в повіті Келераш пронісся гігантський торнадо. Десять будинків залишилися без даху. Торнадо пронісся і по одній з магістралей і перекинув пасажирський автобус. Лише завдяки щасливому випадку ніхто не постраждав.

Взагалі всі торнадо і циклони, котрі народжуються у цій країні у загадковій і сейсмічно активній зоні Вранча, мають руйнівну силу. І землетруси, котрі раз у раз трусять Україну, відчуваються за багато тисяч кілометрів від неї.

Причому навіть найсучасніші технології і розставлені на кожному квадратному кілометрі сейсмічні станції не в змозі визначити точний час землетрусу чи народження циклону.

Ілона ВАЛЬТЕР