Уже близько тижня десятки фермерів з Вінниччини днюють та ночують біля елеватора у селі Заможне Барського району. Там зберігається близько 1700 тонн їхнього збіжжя – соняшник та кукурудза. Але ще з зими вони не можуть повернути урожай, бо через борги попередніх власників його арештували та продали на аукціоні. Щоправда, у сім разів дешевше від реальної ціни. Блокування траси результатів не дали! Як тільки фермери дізнались, що до елеватора приїхали вантажівки від фірми-покупця, аби вивезти продукцію, заблокували рух. Атаку вдалось відбити, але на місці залишається охорона. Наші земляки живуть у наметах та в разі силового конфлікту підготували шини.

– У минулому році господарства та фермери передали на зберігання ТОВ «Ера Грейн» зерно, яке мало повернути сільськогосподарським виробникам на умовах згідно з договором — у семиденний строк після відповідного звернення, — каже підприємець з Бара Сергій Маковецький. — Повернути збіжжя у грудні-січні не вдалося, а на початку лютого виявилось, що ТОВ «Ера Грейн» — це частина шахрайської схеми, в яку потрапили і наші господарства. Фізично на складах елеватора є все наявне зерно. Завдяки принциповій позиції працівників ТОВ «Ера Грейн» урожай залишився у складах. Працівники розуміли, що складське зерно належить господарствам, і відмовились вантажити вагони на вимогу керівництва. Крім того, на елеваторі зберігається збіжжя одного із найбільших холдингів області – це 3000 тонн сої. Ще в лютому фермери з з відповідними заявами звернулись до Вінницького обласного управління поліції з повідомленнями про вчинення злочину. Зареєстровані відповідні провадження. Але за кілька днів стало відомо, що їх витребувала Генеральна прокуратура України з метою їх подальшого об’єднання в одне провадження та зі справами, які розслідуються ними та СБУ. Весь цей час у реєстрі судових рішень періодично з’являються відповідні рішення, слідчі цих органів інколи з’являються на території елеватора, описують майно, «вішають» пломби на арештовані склади з зерном, вимірюють його кількість, роздають вказівки працівникам елеватора. Під час таких дій посадові особи вказаних правоохоронних органів ніби не помічають представників потерпілих господарств та фермерів, вдають, що нічого не знають про їх майно на складах елеватора. Слідчі з Києва зумисно не долучають до матеріалів своїх проваджень будь-яких потерпілих, незважаючи на пряме та безпосереднє спілкування з ними. 14 червня до елеватора прибула група тітушок, очолювана агресивно налаштованим «новим власником зерна» (так він себе назвав). Майже одночасно з ними прибув весь особовий склад райвідділу поліції та представники обласного управління. Продемонстровані документи, що посвідчують належність зерна сільгоспвиробникам, рішення судів, не подіяло на «нових власників». Вони продовжували погрожувати розправою та кримінальним переслідуванням. На перешкоду бандитського сценарію з вивезення зерна стали постраждалі підприємства, фермери, їх трудові колективи та сім’ї. Наразі триває облога елеватора. Люди охороняють своє зерно, а бандити не відмовляються від силового сценарію грабежу, про що відкрито кажуть!

Відомо, що збитки у кожного фермера коливаються від 50 тисяч гривень до 5 мільйонів.

– Два тижні тому ми були біля АП. Маємо на руках рішення Печерського суду про скасування арешту зерна та повернення його нам. Але зерно не віддають. Мовляв, вже продали! Ми будемо тут стояти до кінця і просимо почути нас та підтримати! — каже Геннадій Лук, підприємець, який представляє інтереси ТОВ «Матейків Інвест-Агро».

Директор елеватора в Заможному Валерій Дяченко ситуацію не коментує, мовляв, все вирішує центральний офіс в Одесі.

У прес-службі поліції нам заявили, що матеріали кримінального провадження з вищевказаних подій розслідує головне слідче управління у Києві. А вінницькі правоохоронці лише забезпечують охорону публічної безпеки.

А ось радник міністра МВС Михайло Апостол має таку позицію.

– Ідуть судові процеси, слідство, слідчі дії. Це діють аферисти. Але частини власників самі винні, здали зерно, не оформили правильно документи, думаю, хотіли за готівку і без сплати податків продати. Аферисти їх заманили, а вони піддалися, непроста ситуація.

Тим часом фермери з Барського району кажуть, що з дня на день готується силове захоплення їхнього зерна. Просять небайдужих підтримати і не приховують бажання створити власну армію, бо від держави захисту так і не отримали…

Вікторія Снігур