За інформацією прокуратури, він заподіяв збитків на загальну суму майже 427 тисяч гривень. Сам посадовець та його захист усі звинувачення відкидають.

– Вінницькою місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.4 ст. 191 ККУ — привласнення та розтрата бюджетних коштів у великих розмірах. У ході досудового розслідування екс-посадовцю державної установи повідомлено про підозру у вчиненні вищевказаного правопорушення.

Обшуки у даному провадженні не проводились, чи плануються — таємниця досудового розслідування, – розповів нам прокурор Вінницької місцевої прокуратури Дмитро Іванішин. –

Подано клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із альтернативою визначення застави, співрозмірною розміру збитків, заподіяних даною особою. Слідчим суддею першої інстанції у задоволенні даного клопотання було відмовлено та обраний запобіжний захід не пов’язаний з триманням під вартою, зокрема у вигляді застави, яка є значно нижчою від розміру заподіяних збитків. Ми не погоджуємось із даним рішенням, тому нами подано апеляцію.

27 червня у апеляційному суді Вінницької області відбулось засідання по даній справі. Але сам підозрюваний на нього не з’явився, бо близько двох тижнів перебуває на стаціонарному лікування через проблеми з серцем. Його адвокат не був проти розгляду справи без Василя Балдинюка, прокурор теж підтримав. Втім, колегія суддів ухвалила відкласти засідання, аби не порушувати права на захист.

Вже у коридорі нам вдалось поспілкуватись із адвокатом підозрюваного Вадимом Спірідоновим.

– Мій підзахисний був госпіталізований саме під час судового засідання першої інстанції. Воно не відбулось. 18 червня питання вирішувалось по суті, Василю Балдинюку стало легше й він за заявою покинув лікувальний заклад та був присутнім. Наразі знову перебуває у судинному центрі на лікуванні. Поки не можу сказати чи буде він спроможний за станом здоров’я 10 липня прийти до суду, – каже. – Зазначу, що сторона обвинувачення повністю нівелює всі положенні та законодавство, яке необхідно брати. Тобто особу звинувачують в тому, що він за кілька років своєї сумлінної роботи на посаді директора центру взагалі нічого не робив. Всі відрядження до Києва, в які їздив, орган досудового розслідування вбачає, що то є ознаки винуватості у заволодінні коштів. Суд першої інстанції цілком правильно оцінив ті документи, які було надано слідчим прокурором, та призначив заставу у розмірі 80 прожиткових мінімумів. Будь-яких інших доказів, які передбачають у винятковий випадках, що суд може збільшити її, стороною обвинувачення не наведено. Таке клопотання ґрунтується виключно на тому, що родина мого підзахисного дуже заможна. З посиланням на те, що у його дорослої доньки, яка живе окремо, є машина вартістю 1 мільйон гривень та квартира.

Сам Василь Балдинюк після суду зв’язався із лікарні із нашим кореспондентом та заявив, що не винен. Мовляв, це замовлення опонентів й він готовий назвати всі прізвища та подробиці справи. Але за тиждень у редакції він так і не з’явився. Тому готові вислухати його позицію.

Вікторія Снігур