4 липня у Брянському обласному суді відбувся розгляд апеляційної скарги у справі незаконно засудженого громадянина України, водія рейсового автобуса «Вінниця-Москва» Олега Чабана.

Адвокати нашого земляка просили служителів Феміди відмінити обвинувальний вирок та виправдати його. Проте судді залишили вирок у силі — 3 роки і 8 місяців російської тюрми та 100 000 рублів штрафу. Захисники Олега та його дружина, яка постійно відвідує засідання в Росії, поки що з повним текстом судового рішення не ознайомились. Як тільки це зроблять, будуть й надалі робити все необхідне для звільнення чоловіка.

Олега Чабана засудили до 3 років і 8 місяців російської тюрми. Фактично, з ознаками дискримінації, дискримінаційною складовою, «за український паспорт», — впевнений його адвокат Юрій Білоус. — Вина Олега Чабана в інкримінованих злочинах обвинуваченням не доведена, в основу вироку покладені спірні, суперечливі і недопустимі докази, які не мають юридичної сили. Цікаво, що самого власника багажу — безробітного громадянина Росії, який у травні минулого року визнав свою провину, російські правоохоронці відразу відпустили під підписку про невиїзд, і надалі цей громадянин Росії проходив по справі як свідок та давав свідчення проти Олега, неодноразово їх змінюючи протягом слідства.

Додамо, в травні минулого року Олега Чабана і Олександра Мамчура, які працювали водіями автобуса «Вінниця-Москва», затримали під час рейсу на території Росії. В автобусі співробітники ФСБ знайшли пакет з вибуховими пристроями. Водіїв арештували. Власника багажу, громадянина Росії, відпустили, незважаючи на визнання своєї провини. Кермувальнику Олегу Чабану інкримінували контрабанду та незаконне перевезення зброї. Результати поліграфічного дослідження, проведеного під час досудового розслідування, підтвердили невинуватість вінничанина та той факт, що він не приймав, не оглядав багаж, був не знайомий і не виходив на зв’язок ні з ким з учасників подій. Про вміст сумок, в яких був виявлений порох, не обізнаний. В матеріалах справи є і інші докази відсутності провини Олега Чабана. В той же час власник маршруту і автобусу вінничанин Ігор Черський жодного разу так і не надав інформацію та документи на адвокатські запити Юрія Білоуса. Потім направив скаргу з проханням позбавити адвоката права займатися адвокатською діяльністю. У квітні 2019 року скаргу було залишено без задоволення через її безпідставність. Українські правозахисники послідовно висвітлюють справу Олега Чабана і зараховують цю справу до політичних переслідувань.

Вікторія Снігур