Втім, у Ковалівці Немирівського району досі стоїть пам’ятник вождю пролетаріату, і питання про його демонтаж навіть ніхто не піднімає. Більше того, свого часу у селі було два Леніни, але одного в 2014 році було знесено, але залишився стояти ще один — у сквері, далеко від людських очей.

– На жаль, у Вінницькій області збереглися монументи вождям комуністичного режиму, які зуміли вцілити під час подій Революції гідності. Нещодавно ми повертались додому і проїжджали через Ковалівку. Яким було здивування, коли на центральній площі помітили бетонний стенд, на якому розмістився монумент Леніна. Обличчя в нього трішки відбите, але впізнати можна відразу. Таблички жодної там не було, очевидно, щоб Леніна ніхто не чіпав. Мовляв, докажіть, що то саме він. Прямо за катом українців у кущах деградували місцеві пияки.

– Гітлера не люблять, а ось Ленін їм до вподоби, — каже вінницький активіст та юрист Андрій Гайдай. — Прихильникам «руського мира» хочу пояснити, що їхні часи минули, а наші хлопці гинуть не за те, аби ідоли комунізму спокійно стояли по українських селах. Тим паче, що є закон про декомунізацію, який чітко регламентує такі дії. Обласна державна та районна державна адміністрації не виконали своїх зобов’язань згідно із законом. Саме тому мною та однодумцями було залишено депутатське звернення сільському голові та голові Немирівського РДА щодо негайного знесення цього посміховиська. Такий злочин розцінюю як бездіяльність. Після виборів завершимо декомунізацію в Немирівському районі та розпочнемо українізацію.

У Ковалівській сільській раді на звернення активістів вже надали відповідь щодо ситуації з «Іллічом».

– Для того, щоб знести пам’ятник, у Немирівському районі відсутня необхідна техніка. Тому просимо депутатів посприяти в цьому, — повідомив сільський голова Віктор Верховод. — А щодо втрати власної історії та культури, то повідомляємо наступне: за правління попередньої влади було порізано, спалено і в 2015 році вщент розібрано цукровий завод у нашому селі, який збудований у 1870 році. На заводі працювало багато жителів Ковалівки, які тепер змушені їздити за кордон. На даний момент на території лише руїни.

Додамо, що, згідно з дослідженнями істориків, на Вінниччині в 2013 році серед пам’ятників радянським діячам 74% були Леніну. Вже у всіх районних центрах та селах вождя позбулись, а місто Вінниця наважилося це зробити в 90-х.

Віталіна Володимирова