Громада неодноразово ловила злочинців на місці, скаржилась правоохоронцям, але ті беруться за старе.

– Свого часу місцева жителька була на заробітках на Херсонщині, повернулась звідти із чоловіком. Оселились в Поташні, народили дітей й хоч вели не зовсім правильний спосіб життя, скарг на них не було. Потім до цього чоловіка стали приїжджати судимі брати. Спочатку з’явився Валерій, тоді Олег. Своєї хати в них ніколи не було, тому знаходили співмешканок, які їх забирали до себе.

Були випадки, коли Валерій лупцював сільських людей, а потім ще залякував, тому жертви просто забирали свої заяви. А одного з потерпілих знайшли взагалі повішеним на колінах й всі в селі знали, що то вбивство, хоча офіційно вказали на самогубство, — розповіли на «гарячу лінію» газети жителі Поташні. — Коли ж Валерію та його брату Олегу не стало де жити, вони одну з місцевих, яка зловживає спиртним, примусово вигнали з будинку й оселились там. Жінка змушена кочувати по знайомих, на її скарги жодної реакції не було.

А брати, які відчули вседозволеність, влаштували у Поташні систематичні крадіжки. Не раз ми ловили на місці, як ті виносили з наших дворів пшеницю, селітру, казани. Скручували й тримали до приїзду правоохоронців. Один з сусідів навіть руку зламав через цих бандитів й тепер змушений сидіти вдома у гіпсі. Чи довго нам терпіти цей жах?! І хто є господарями в цьому селі, ми — люди, які прожили і пропрацювали тут багато років, чи купка несвідомих, хворих на голову людей, які завтра когось покалічать чи, не дай Боже, заподіять страшнішої шкоди. Їм немає чого втрачати, нахабність вже виходить за межі.

28 липня мешканці Поташні організували загальні збори села, куди запросили правоохоронців. З людьми спілкувався заступник начальника Бершадського відділення поліції.

– За фактом крадіжок відкрито чотири кримінальних провадження. Одне із них знаходиться в суді, два найближчим часом будуть туди направлені, ще одну справу теж готують до суду. Люди вимагають, аби зловмисник, якого вони зловили, перебував в ізоляторі тимчасового тримання. Але, згідно з Кримінальним кодексом, суд не може арештувати особу за крадіжку.

Всі ці нюанси поліцейський з Бершадського відділення пояснив людям та повідомив, що жодна з їхніх заяв не залишалась без розгляду. Громадяни написали колективне звернення до поліції, а двох осіб, які здійснювали крадіжки, відвезли до райвідділу та опитали. Ситуація перебуває на контролі.

Після розмови з правоохоронцями селяни сподіваються, що «непрохані гості» таки будуть відповідати. Бо віри у те, що одумаються, в них нема.

Вікторія Снігур