Підозру оголошено і депутатові селищної ради та чотирьом начальникам районних відділів освіти. Правоохоронці обґрунтовано підозрюють Євгена Власюка, депутата обласної ради і члена постійної комісії обласної ради з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності, у сприянні в заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Йдеться про резонансну закупівлю комп’ютерної техніки для шкіл сімох районів області. За кілька днів до цього в.о. прокурора області Руслан Нікітчин особисто повідомив депутату Власюку про підозру в розкраданні бюджетних коштів.

Невже у скандальній історії майже трирічної давності слідство нарешті вийшло на фінішну пряму? Увесь цей час підозрюваний своєї вини не визнавав. Не визнає її і досі.

— Багато чого не можу сказати, бо розслідування ще триває, – каже Євген Власюк. — Але ціни на оргтехніку цілком адекватні і великого завищення немає. Я готовий йти до суду і визнавати свою невинуватість. Переконаний, що це політика. Мені дуже шкода тих начальників відділів освіти, котрих використовують як політичний елемент. І взагалі з цього робити сенсацій не варто.

Але тоді для шкіл області закупили несертифіковану комп’ютерну техніку за завищеними цінами. У ході слідства здобуто достатньо доказів, якими підтверджується розкрадання чиновниками бюджетних коштів на суму майже 300 тис. Так стверджують у прокуратурі області. Та насправді грошей набагато більше. У цьому переконані і громадські активісти, і депутати від «Свободи», котрі отримали звернення від відділу освіти Жмеринської РДА копії договорів, технічні специфікації, акти прийому-передачі й накладні і звернули увагу на те, що поставлені товари (а це інтерактивні дошки та ноутбуки) закуплені у батька депутата, Василя Власюка, за завищеними цінами.

І це незважаючи на те, що ФОП не реєстрував таких видів діяльності, які б дозволяли йому займатися продажем інтерактивних дошок, мультимедійних проекторів та ноутбуків. Тому і виникло питання, чому ж раптом техніка закуповувалася у ФОПів, а не у спеціалізованих магазинах, де все можна було б купити дешевше і якісніше.

Депутат Андрій Вигонюк написав аналогічні звернення до інших відділів освіти РДА, зрівняв реальні ціни, і невдовзі з’ясувалося, що в Мурованокуриловецькому районі у школи замість ноутбуків були закуплені тільки системні блоки. «Між начальником Мурованокуриловецького відділу освіти та депутатом Вінницької обласної ради від «Самопомочі» Власюком Євгеном було укладено договори на постачання оргтехніки поза конкурсом на суму майже 400 000 грн.! – писав на своїй сторінці у соцмережах Вигонюк. — Однак під час особистого виїзду… упевнилися, що ані портативних комп’ютерів, ані ліцензійних «Windows» немає!» Як пише Андрій Вигонюк, проектор Acer s1283 dlp, куплений за 31 625 грн. для ЗОШ №1, у магазині можна придбати за 15000 грн.

Така ж ситуація і в інших школах. Наприклад, у Тростянці відділ освіти РДА за 4 кабелі заплатив 4,5 тис. грн. Сам Євген Власюк тоді виправдовувався, казав, що у вартість було включене і транспортування, збірка і подальше обслуговування. Що помилився менеджер, мовляв, там мав бути не портативний комп’ютер, а звичайний — ПК… Але як можна було так жорстоко помилятися у семи районах області? — дивувалися освітяни.

Коли резонанс набув величезних масштабів, голів 4 відділів освіти РДА — Жмеринської, Хмільницької, Барської та Мурованокуриловецької — відсторонили від виконання обов’язків. Ситуацією зацікавилися в НАБУ, за справу взялися правоохоронці. І ось, нарешті, перші результати.

Ілона ВАЛЬТЕР