Адже Володимир Зеленський в четвер, 19-го, не приїхав… Хоча перед цим особисто представляв усіх своїх намісників по областях і його дуже чекали Сергій Щетинін із Конституцією, сотні вінницьких активістів, група мешканців Тростянця із атовцями та мама важкохворого хлопчика Іллі.

І ще за годину до представлення нового голови ОДА під обласною адміністрацією почали збиратись люди, учасники мітингу, поліція, СБУ та журналісти… Кожен до Зеленського чи Скальського прийшов зі своїм запитанням. Оскільки Зе не було, то всі запитання випали на нового без 5 хвилин «губернатора»… І, як не дивно, але Владислав Скальський перед церемонією представлення із діловим портфелем з’явився саме серед людей на п’ятачку перед ОДА… Слухав всіх і все про себе!

Окрім проблем Тростянця та громад ПЦУ по області, на Владислава Скальського впав грім злості від Ради майданів Вінниччини — Валерія Палія та Петра Гандурського… Багато хто бажав, щоб в область призначили «варяга» із Дніпра чи Львова, який би наробив шороху в області по схемах та в кабінетах влади. Але в опонентів Скальського нічого не вийшло навіть після мітингів та «рішал» у Києві…

Скальського перепинив Майдан

Тому перший робочий день Скальського на цій посаді почався не з кави, а закидів про «вінницьку мафію», про «злочини» Порошенка, про роботу у ВМР, про пам’ятник Шевченку на майдані Небесної сотні, про новий «земельний податок», про гектари для інвесторів і ще 100 питань…

Скальський явно був готовий до цієї словесної атаки і гідно тримав удар… Одні питання обіцяв взяти на контроль, до інших, за його словами, «не мав жодного стосунку» і «війну проти Майдану та активістів я не буду продовжувати, бо я її не вів…» Тому скандалу не вийшло, хоча він явно назрівав! І назрівав давно, із того часу, як Кабмін погодив кандидатуру Владислава Скальського на нового голову ВінОДА.

Цікаво, що перший заступник керівника офісу Президента Сергій Трофімов, який тримав слово за Зеленського у Вінниці, з папірця прочитав заготовлені наперед «мантри» Команди Зе про зміни, нові обличчя, боротьбу із корупцією, збереження природи і чітку роботу правоохоронних органів.

– Часу на розмови і зведення рахунків просто немає. Ставайте до роботи і покажіть, що ще можна зробити, перш за все, для людей…

За годину новий губернатор, до якого багато хто одразу прибіг зі своїми кадровими, особистими і громадськими питаннями, коротко озвучив свої перші кроки:

– У мої заступники і команду буде великий конкурс! — перший коментар нового губернатора Вінниччини Скальського про вступ на посаду. — Я подивлюсь, хто і що робив… Кого люди поважають, а кого давно не хочуть бачити у владі. Повірте, є багато молодих сучасних людей з ідеями та досвідом, які готові працювати на область і країну. Так само є запит від бізнесу, який прагне розвиватись, інвестувати і поділитись своїм досвідом із владою.

– Які будуть ваші перші кроки на посаді голови ОДА?

– Я зараз спілкуюсь із багатьма людьми, дійсно, ми хочемо, щоб це була нова команда, яка забезпечить сталість тих змін, які потрібні нам зараз. Валерій Вікторович Коровій дуже багато зробив задля розвитку області, особливо в економічному плані. Ми працювали разом, і я вважаю, що ті результати, які є, вони помітні, особливо в порівнянні з іншими регіонами.

– Як ви оцінюєте акції проти вашого призначення і ставитесь до закидів про «людину Гройсмана» та «вінницьку мафію»?

– Я завжди мав таку позицію, що робота та результати покажуть. Я не люблю багато говорити, мені більше подобається працювати. І багато закидів на свою адресу просто не сприймаю, бо я ні з ким не воював і не збираюсь воювати. Може, мене погано знають окремі люди?

– Робота ОДА зміниться?

– Обов’язково. Зараз мені потрібно дослідити, як працює ця організація (Вінницька ОДА — ред.), але якщо подивитися на той досвід, який маємо в міській раді, то зміни будуть. Ми повинні забезпечувати нові рівні прозорості нашої роботи, і це буде головним.

– Сьогодні на роботу йдете, як на свято?

– Так, прийшов пішки. По п’ятницях, за традицією, буду на роботу їздити велосипедом.

Цікаво, що 19 вересня вперше зміна голови ВінОДА відбулась без совкових букетів і поцілунків на прощання… І не плакала в цей день у залі дружина ексгубернатора, як це було 6 квітня 2010-го, в момент закінчення повноважень Олександра Домбровського і несподіваного призначення Демішкана…

Фото Сергія Хіміча