Ініціатором загальноучилищного заходу є директор Дмитрик Олександр Дмитрович, а також, студенти та викладачі. Тематика дійства поєднала в собі три загально державних свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва та День захисника України. Варто зауважити, що подія несла благодійний характер, саме тому, усі зібрані кошти організатори розподілять у двох напрямках: допомога захисникам Вітчизни, а саме безпосередньо сім’ям загиблих випускників училища, а їх на сьогоднішній день – чотири. Серед них чоловіки в яких залишилося двоє-троє дітей, молода дружина, що втратила чоловіка, будучи ще при надії. Саме тому, першим напрямком розподілення коштів були обрані сім’ї загиблих. А другим – грошова допомога учням училища які потребують матеріальної підтримки. Також, освітній заклад тісно співпрацює з Юлією Вотчер та є спів волонтерами громадської організації «Мольфар» з 2015 року. За проханням організації училище передає продукти харчування, одяг та теплі речі для військових у зоні АТО. Зі слів адміністрації закладу за цей час було зліплено та передано більше п’ятдесяти тисяч вареників, більше ніж 30 кілограмів вітамінної суміші, з медом горіхами та сухофруктами, яку самі учні назвали “Еліксиром перемоги”, а також, термобілизну, теплі шкарпетки, матраци та подушки.

Наразі, в училищі навчається 32 учні, батьки яких були, або перебувають в АТО, у двох з них обоє батьків зараз мобілізовані у зону бойових дій. Звичайно, учбовий заклад не залишає без уваги ветеранів Великої Вітчизняної війни. Так за училищем закріплений ветеран якому надають шевську допомогу: продукти харчування та вітання зі святами

Училище співпрацює також на постійній основі з Вінницьким краєзнавчий музеєм, який підтримав захід та організував стенди з тематикою «Руїна та відродження», «Уклін козацькій славі». З запрошених гостей був козацький отаман Володимир Володимирович Воловадюк, український гопак, оркестр з Вінницького коледжу культури та мистецтва імені Леонтовича.

Також, під час проведення заходу студенти організували екологічний флешмоб «Захисти довкілля», костюми учасників акції були виконані з поліетилену, паперу та пластику, як протест про надмірне та несвідоме використання матеріалів.

Кожна група училища на ярмарку презентувала осінні експозиції та столи з їстівними смаколиками, котрі мали змогу придбати гості дійства за досить символічну плату, і таким способом долучитись до благодійної акції. Ярмарок був поділений на декілька умовних зон:

– Спортивні забави, там хлопці змагалися один-з-одним у перетягування канату, стрибанні через козла та демонстрували свою фізичну підготовку.

– Осінні експозиції декоративно-прикладного мистецтва.

– Також, гості мали змогу придбати саджанці та навіть купити вироби з мила власного виробництва учнів.

– Та безпосередньо столики з різноманітними смаколиками починаючи від рум’яних домашніх кексів та пиріжків, закінчуючи ароматним борщем та варениками, також, була ще організована польова кухня. Саме тут учні варили запашну вуху, смажили м’ясо та розливали юшку.

Дарія Вереньова