Безсмертний твір! Його автором знавці називають Тимоша Падуру (1801-1871), українсько-польського поета, який сорок років прожив на Вінниччині, з них тридцять — у Махнівці Козятинського району, де  і був похований.

Його могилу на католицькому цвинтарі знайшов історик Микола Купчик. Він написав докладну біографію “Стежками Тимка Падури”, яка перекладена польською мовою, в ній є ноти і тексти пісень цього польського кобзаря з українським серцем. Вінницька режисерка  Віта Приймак зняла художньо-документальний фільм про життя відомого  земляка.

– Тимко Падура, як людина свого часу, свого стану, мав власний оригінальний погляд на тогочасне суспільство і всіма силами відстоював воз’єднання України і Польщі у боротьбі проти Російської імперії, – зауважив Микола Купчик.

…Тимош Падура народився у Іллінцях, вчився у Вінниці, Кременці. Джерелом натхнення для нього була історія України – козаччина, визвольний рух, Південне товариство декабристів… Він дружив із “Золотою Бородою” – графом Вацлавом Ржевуським, в маєтку якого витав козацький дух. Пізніше був мандрівним лірником уздовж Південного Бугу та дніпровських берегів. Дійшов аж до Кубані, закликаючи до селянського повстання. Був схоплений, засуджений до каторги, але уникнув покарання через хворобу. З початком 40-х років позаминулого століття і до кінця життя Падура, його брат і сестри  жили у Махнівці. У 1871-му всі свої рукописи і проекти Тимош Падура передав другу Маріану Васютинському із Козятина і 20 вересня цього ж року пішов із життя…

У Махнівці влітку був проведений перший міжнародний фестиваль “Гей, соколи!”, куди приїхали гості з Польщі, Волині, Київщини, Житомирщини та ін. А ще був створений “Культурно-туристичний центр Тимка Падури” за підтримки Українського культурного фонду, Вінницької ОДА та місцевих органів влади.

– Центр Тимка Падури стане майданчиком для збереження культурної спадщини і багатої історії нашого краю, – переконана Ольга Маліновська, організаторка фестивалю “Гей, соколи”.

– Махнівці пощастило мати на своїй території справжній скарб! Ми будемо зберігати ім’я Падури, популяризувати його творчість, – запевнив Павло Кузьминський, сільський голова Махнівки.

Організатори міжнародного фестивалю “Гей, соколи!” вирішили, що наступного року він почнеться із виконання урочистого польського полонезу.