На фестивалі «Вінниця – столиця УНР» для шанувальниць ретромоди відбулося дійство у приміщенні, де сто років тому була міська дума.

Жінки говорили про стильні образи 1900-1920 років. Що носили на самому початку минулого сторіччя? Про це розповідала блогерка та ретростилістка Юлія Фіор.

Зібралися члени молодого він­ниць­кого товариства любителів вінтажу, котре утворилося тільки влітку цього року. Спочатку зустрічалися за чаюванням, на пікніках, але дуже швидко їх помітили і запросили до участі в історичному фестивалі — розповісти вінничанам про моду.

Ще на межі 18-19 століть жінки ходили у довгих сукнях S-подібного силуету, котрі закривали повністю все тіло. А з 1910 року жінки почали відмовлятися від не зовсім зручних корсетів, і крій суконь став простішим. Все очевидно, бо настала ера чоловіків-модельєрів, період великих змін.

Перша світова війна внесла свій вплив на тогочасну моду. В одязі з’явилась певна недбалість, почали з’являтися елементи, запозичені з чоловічої військової форми, такі як плащі, піджаки з кишенями, паски. Одяг став зручнішим, завужені спід­ниці розширювалися, довге волосся підс­тригалося у стильні зачіски. Тоді ж з’являються перші журнали з викрійками.

Сукні ставали коротшими, а макіяж яскравішим. Емансипація надихала слабку стать на сміливість палити цигарки, зустрічатися з різними чоловіками.

Після лекції жінки навчались ретро-танцям.

Соломія КАЛЮЖКО