У земельно-корупційний скандал потрапив депутат Вінницької ради та ексзаступник голови Вінницької районної державної адміністрації Віктор Шмігель.

Його підозрюють у зловживанні службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки. Мова йде про розпорядження, згідно з яким у 2008 році посадовець у приватну власність взяв дві земельні ділянки площею по 1,7 га за межами Лаврівської сільради.

– У ході розслідування викрито земельну «оборудку», в результаті якої дві земельних ділянки загальною вартістю понад 770 тис. грн., що перебували у державній власності, з порушеннями чинного законодавства передано у власність фізичним особам, які в подальшому зареєстрували на них право власності. Відповідні незаконні рішення, як з’ясовано, приймалися одноосібно тодішнім заступником голови, використовуючи службове становище, — повідомили подробиці у прес-службі обласної прокуратури. — За наслідками проведеної роботи чиновнику було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Відомо, що правоохоронці подавали клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 778 тисяч 716 гривень. Мовляв, він може переховуватись від слідства. Проте 6 листопада слідчий суддя Сергій Клапоущак ухвалив цілодобовий домашній арешт на 47 діб у межах строку досудового розслідування. Але сам Віктор Шмігель та сторона звинувачення з таким рішенням згодні не були, тому подали апеляцію.

Засідання призначили на 14 листопада й перед ним нам вдалось поспілкуватись із самим підозрюваним.

– Усе це абсурд. Мені принесли купу розпоряджень — я підписав. На тому все. Навіть не пам’ятаю, про що там йшлось. Винним себе не вважаю, — сказав депутат. — Дізнався, що перебуваю у розшуку, наприкінці жовтня, коли поїхав до Сервісного центру. Відразу звернувся до районного відділу поліції, там відправили до прокуратури. Там і вручили підозру.

Захисник Віктора Шмігеля почав з того, що провадження давно підлягало закриттю, адже пройшло вже десять років з моменту розпорядження.

– Саме обґрунтування підозри на даний момент дуже сире. Слідчі судді подали мого підзахисного в розшук лише в жовтні 2019 року, хоча, як відомо, справу завели ще в 2018 році. Але весь час він постійно відвідував сесії райради та пересікався з прокурорами та поліцією. Чому ж вони жодного разу не повідомили, що він під слідством? Крім того, мій клієнт неодноразово перебував за кордоном, був законослухняним громадянином. Йому нема чого ухилятись від слідства. Оскільки Віктору Шмігелю призначили цілодобовий домашній арешт, він не зможе відвідати сесію в кінці року, де ухвалюватимуть бюджет, не зможе допомагати своїм виборцям.

Таку ж саму позицію висловила й друга захисниця.

Натомість прокурор Володимир Панченко заперечив на це, мовляв, викликав підозрюваного, надсилав повістки за адресою, але отримував відповіді, що Віктор Шмігель за вказаною адресою не проживає. Просив тримання під вартою, зазначивши, що чоловік може тиснути на свідків та є людиною забезпеченою, може переховуватись. Після дебатів судді пішли до нарадчої кімнати. Після повернення вони залишили рішення першої інстанції у силі…

Віталіна Трудько