Урочистості відбулись біля Вежі. Молоді люди з різних куточків країни останні півтора місяця навчались стрільбі на полігоні, обслуговуванню техніки, загальновійськовій, фізичній та тактичній підготовці. Серед бажаючих служити — 20 дівчат-контрактниць.

– Давно мріяла служити, але чомусь сумнівалась, що не можу цього осягнути. Працювала свого часу вихователькою, а потім — майстром манікюру. Так сталось, що в 2014 році мій батько Валерій Прокопчук у складі 128-ої гірсько-піхотної бригади став на захист держави й пройшов бої у гарячих точках. Він для мене — приклад мужності та патріотизму. Саме тому ви­рішила, що теж хочу бути серед військових, — розповідає нацгвардійка Ольга Кукуруза. — Коли розповіла чоловіку про свій вибір, він підтримав, але думаю, сподівався, що мене не візь­муть. Сама підготовка на полігоні не була складною, більш важче було морально, бо інші солдати молодші. Отримала спеціальність стрільця. Впевнена, що 11-річна донечка та 9-річний син пишатимуться такою мамою.

Вікторія не очікувала такого приємного сюрпризу

Урочисту присягу приймав командир військової частини 3008 Національної гвардії України полковник Володимир Джула.

– Присяга військовослужбовця Національної гвардії України складається на все життя. Дуже важливо, щоб кожен з вас запам’ятав цей день і усвідомив, що він бере дуже велику відповідаль­ність на себе – служити народу України. Бажаю, щоб ваші знання та уміння ви застосовували лише у мирний час, але переконаний, що при необхідності ви з гордістю і честю зробите все, щоб захистити нашу Україну.

Та звичний сценарій присяги зламала несподіванка — відразу троє новобранців вирішили присягнути на вірність не лише державі, а й своїм коханим. Вони із букетами вийшли посеред центральної площі міста, стали на коліна та дістали каблучки. Всі дівчата відповіли заповітне «так».

– Зі своєю Мар’яною познайомився через спільних друзів, вона турботлива та позитивна. Разом ми вже три з половиною роки, і я не уявляю себе без коханої, – каже новобранець Анатолій Коржик. – Дівчина до останньої секунди ні про що не здогадувалась. Із датою весілля визначаємось, адже попереду служба.

Мар’яна з нареченим приймають вітання

Командування запевняє, що позитивні емоції під час присяги лише допоможуть бійцям краще пережити перші місяці у лавах Нацгвардії. Хоча і без того на цьогорічне поповнення не нарікають.

Додамо, що того ж дня вій­ськову присягу прийняли шістдесят новобранців військової частини 3028 Національної гвардії України, яка дислокується у Калинівці. Капелан полку отець Орест благословив та окропив свяченою водою майбутніх захисників: «Молитва завжди була на устах наших воїнів. Нехай покров Божої Матері стелиться над вашими головами, а Святий Дух ніколи не залишає вас».

Вікторія Снігур