Пенсіонерка Євгенія Онищук з Журавлівки Тульчинського району пише: «Біля самої межі з боку обійстя Олени Гончар ростуть ясени.

Їхні гілки всі лежать на даху мого сараю, розбивають шифер. Коріння дерев руйнує фундамент. Я кілька разів зверталась до Олега Ліньова, голови сільради, але він мені порадив «подавати до суду». А чому сам не хоче розбиратись, не хоче сказати Гончар, щоб вирубала ті ясени? Так само не реагує Тульчинська райрада. Що це за влада у селі і в районі, яка не може навести порядок?» – обурюється Євгенія Онищук в листі до редакції.

За роки протистояння з сусідом Миколою Медецьким у Івана Кравцова з Бершаді зібралось безліч листів та звернень: до Бершадської РДА, Бершадської міської ради, до Нацполіції, прокуратури та ін. Сусід протягом тривалого часу створює суперечки, висловлюється нецензурними словами до мене і моєї дружини, показує непристойні жести. А ще понасаджував дерев і кущів попід межу, що не відповідає встановленим нормам, — письмово скаржиться Іван Кравцов. — Підозрюю, що він забруднює воду у моїй криниці.

Підтверженням цьому є результати аналізу, проведеного обласним лабораторним центром МОЗ України (цитую): «…органолептичні показники та вміст нітратів перевищують допустиму норму у 4,5 раза і не відповідають вимогам Держстандарту «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Про конфлікти між Кравцовим і Медецьким знають голова, секретар, депутати Бершадської міськради, але допомогти налагодити добросусідські стосунки між ними ніхто не може… Чи не хоче і просто вмиває руки?

– Ми користуємось своїми ділянками з 1987 року. У 2019-му році поряд на прибережній смузі почали творитись безчинства. Вже половина берега завалена сміттям, глиною і побутовими відходами. Утворилось несканкціоноване сміттєзвалище, яке з кожним днем збільшується. Знищуються насаджені нами дерева, нівечиться природа. Зокрема замулююється джерело, яке ми раніше розчищали і робили невеликий ставочок. Під час дощу стоки брудної води течуть із гір сміття на наші ділянки, — розповідають члени кооперативу «Райдуга» на Вінницьких Хуторах.

— Зі слів голови кооперативу, цю ділянку планують приватизувати. Ми вважаємо, що ті, хто давав дозволи на приватизацію, грубо порушили закон щодо прибережних смуг. Ми поскаржились екологам, в земельне управління, при необхідності будемо звертатись на «гарячу лінію» Кабміну. Через газету просимо депутатів Вінницької обласної ради відмовити в приватизації цієї спірної ділянки на землі Вінницько-Хутірської сільради.

Сусідські війни за паркан, за землю, за сміття… Чи варті вони того, щоб роками отруювати життя людей? І чому бездіє влада?