Відкрила «вікно у Європу» команда юнаків 2005-2006 р.н. міської СДЮСШОР з баскетболу. На міжнародному рівні вона виступає під іменем «BS Vinnytsia». Ця команда раніше була призером всеукраїнських змагань у Коростені і Дніпрі, а в минулому сезоні посіла п’яте місце на чемпіонаті Україні.

– Щоб заявитися до юнацької Євроліги, необов’язково бути чемпіоном своєї країни. Головна умова – достатня кількість фінансів для виступів на європейському рівні. Ми вирішили наслідувати приклад Дніпра, Києва і Одеси, які представлені в Євролізі. Дебютували в цьому змаганні за сприяння мера Вінниці Сергія Моргунова, голови міського спорткомітету Сергія Краєвського і директора нашої спортшколи Олександра Аносова, – каже Олександр Главатчук, тренер СДЮСШОР з баскетболу і водночас гравець команди першої ліги «Вінницькі зубри».

Стартовий тур Євроліги відбувся у Ризі (Латвія). В дебютному матчі «BS Vinnytsia» переграла команду ДЮСШ Белгорода (Росія) – 50:40. Далі вінничани розгромили «Pantterit» (Гельсінкі, Фінляндія) – 61:25.

На другий день наші баскетболісти в упертій боротьбі поступилися «Tigrai» (Вільнюс, Литва) – 27:33, після чого взяли гору над «Snakes» (Острава, Чехія) – 60:33.

У фіналі підопічні Олександра Главатчука боролися із іменитим «Жальгірісом» (Каунас, Литва). Чоловіча команда цього клубу виступає в Євролізі разом із іспанськими «Реалом» і «Барселоною», московським ЦСКА тощо. На жаль, наша команда програла литовцям – 30:55.

Таким чином після першого етапу «BS Vinnytsia» посідає сьоме місце серед 16 команд. Таких етапів загалом заплановано три. Другий пройде в Члухуві (Польща), фінальний – знову в Ризі.

14-річний гравець «BS Vinnytsia» Ростислав Лісовий займається баскетболом 3,5 роки. На майданчику він перший номер, розігруючий.

– Круто, що ми потрапили в Євролігу, нам дуже пощастило. Складно, але дуже цікаво було грати проти «Жальгіріса» Разом із командою я вперше побував за кордоном. В Латвії сподобалися кращі умови для розвитку баскетболу, ніж у нас. Зокрема, великі і сучасні зали, – прокоментував Ростислав Лісовий.