Це будуть перші вибори по об’єднанню і приєднанню до вже існуючих ОТГ. Перші вибори голів і депутатів пройдуть у Махнівці Козятинського району, Войнашівці Барського району і Гавришівці Вінницького району. У п’яти громадах будуть дообиратись тільки старости і депутати місцевих рад — це Вороновиця, Якушинці, Іванів, Вапнярка, Томашпіль.

– Фактично 22 грудня в ОТГ голів і депутатів оберуть лише на рік. Далі будуть чергові загальнонаціональні місцеві вибори, заплановані на жовтень 2020-го, — повідомив Владислав Телень, представник Комітету виборців України у Вінницькій області. — Тренери Комітету виборців проводять для новостворених виборчих комісій інформаційні зустрічі за фінансової допомоги офісу ОБСЄ в Україні. Для трьох громад — Войнашівки, Махнівки і Гавришівки — на місцеві вибори виділені від 700 до 900 тис. грн. з держбюджету, які будуть розподілятись з допомогою рай­держ­адміністра­цій. Там, де дообирають депутатів, фінансування проводиться із місцевих бюджетів. За проєктом адміністративно-територіальної реформи у Він­ницькій області Войнашівка буде приєднана до Бара, а Гавришівка — до Вінниці.

Найбільше питань у членів виборчих комісій викликають система ProzoRRo і друк бюлетенів.

– Ми вчимо комісії не тільки як організувати виборчий процес, але й як проводити закупівлю оргтехніки та канцтоварів через ProzoRRo. Бюлетені не можна друкувати на принтері, навіть якщо громада невелика. Ці документи мають різні кольори і відповідні ступені захисту, — пояснив Владислав Телень. — Основна стаття витрат — це оплата праці членів виборчих комісій. Дільничні виборчі комісії працюють зазвичай близько 2-х тижнів, так що це приблизно половина від мінімальної зарплати для голови і секретаря і близько 400 грн. для членів комісії (компенсація за роботу у день виборів).

22 грудня вибори проходитимуть по мажоритарній системі, тобто переможе той кандидат, який набрав більше голосів. Виборчі дільниці працюватимуть 22 грудня з 8-ї до 20 год.