Так вже повелося, що українські чоловіки до лікарів звертаються тільки тоді, коли вже зовсім «припекло».

І допоки в Україні, та й загалом у світі, тренд турботи про своє здоров’я лише набирає обертів, у Подільському регіональному центрі онкології медики вирішили на власному прикладі привернути увагу чоловіків до необхідності дбати про своє здоров’я. Про незвичайну акцію розповів завідувач урологічним відділенням По­дільського регіонального центру онкології Руслан Церковнюк.

– Так от, про наболіле, про що чоловіки зазвичай не говорять. Щорічно в нашій державі діагностується понад сім тисяч нових випадків раку передміхурової залози. При цьому 20% хворих дізнаються про свій діагноз уже на пізній, IV стадії хвороби. Минулого року, на жаль, більше трьох тисяч осіб померло від цієї хвороби. Аби змінити ситуацію та привернути увагу громадськості до проблеми чоловічого здоров’я, за традицією у багатьох країнах світу в листопаді триває «чоловіча» акція Movember.

В Україні цей рух називають просто «вусатий листопад», і покликаний він підвищити рівень обізнаність чоловіків про рак передміхурової залози. Його підтримують насамперед онкологи та урологи, а також зірки, політики, спортсмени. Правила акції доволі прості: кожен охочий починає відрощувати вуса, а на всі запитання щодо зміни іміджу розповідає про таке захворювання як рак простати та як важливо проходити систематичні обстеження заради профілактики.

Лікарі урологічного відділення Подільського регіонального центру онкології, що у Вінниці, цього листопада також підтримали «Вусопад» і відрощували вуса, які пасують далеко не всім, і це викликає безліч запитань. Тож онкологи протягом місяця говорили про рак простати в рази більше, ніж зазвичай, і не лише на роботі.

Захворюваність на рак передміхурової залози в Україні зростає. І Вінниччина — не виняток. Протягом останніх чотирьох років рівень захворюваності зріс на 14,9%. Чверть пацієнтів свій діагноз почули, коли хвороба була на ІV стадії. За словами завідувача урологічним відділенням, рак простати можна назвати «німою онкологією». Адже новоутворення не турбує людей до моменту, поки не починає розростатися метастазами. Рак передміхурової залози прийнято вважати хворобою старших людей, ос­кільки це захворювання приходить з віком – після 50 років. Щоправда, це не означає, що молодші чоловіки не можуть захворіти. Тож прислухатися потрібно до свого організму всім. Особливо пильними необхідно бути чоловікам, у яких близькі родичі (батько, брат) мали онкологічні захворювання.

Якщо у вас наявні труднощі при сечовипусканні; часті позиви до сечовипускання; відчуття неповного випорожнення сечового міхура, біль та печіння; наявність крові в се­чі; біль у спині, у ділянці стегон або тазу, вам необхідно негайно звернутися до лікаря-уролога. Важливо розуміти, що виявлена на 1-2 стадіях онкологія успішно піддається лікуванню.

Завідувач урологічним відділенням Подільського онкоцентру Руслан Церковнюк радить усім чоловікам, починаючи з 50-річного віку, раз на рік проходити огляд в уролога і здавати аналіз крові на простат-специфічний антиген (ПСА).

Водночас лікар наголошує, що не всі раки простати потрібно оперувати чи «вбивати» хімією або променевою терапією. Бувають випадки, коли новоутворення клінічно незначні, тож за пацієнтом необхідно просто спостерігати, щоб не пропустити розвитку хвороби. Але це однозначно має визначити онколог.

У Вінницькій області щорічно реєструється понад 300 первинних випадків раку передміхурової залози. Чоловіки звертаються в лікарню, коли вже добряче болить. І як результат, наприклад, у 2018 році лише у 0,7% пацієнтів рак простати діагностовано на першій стадії, а це лише двоє хворих. Непокоїть те, що приблизно у 25% хворих рак простати виявляється в ІV клінічній стадії. Це при тому, що всі знають: чим раніше виявлена хвороба – тим кращим й ефективнішим буде результат лікування. І стосується це всіх видів раку.

І хоч «вусатий листопад» вже минув, чоловікам не завадить бути уважнішими до свого здоров’я протягом всього року.

Соломія КАЛЮЖКО