Своєрідний звіт про роботу міським головою Вінниці за ці роки, конкретизація планів на 2020-й рік та стратегію розвитку міста на десятиліття вперед, про головні проблеми громади, «зелену» боротьбу із корупцією, свою родину і реальну зарплату мера Сергій Моргунов розповів  у великому інтерв’ю «без цензури» для 3-х ведучих вінницьких ЗМІ…

Від читачів найтиражнішої газети Вінниччини – 33-каналу питання поставив заступник редактора Роман Ковальський (РК). Від сайту Вінниця.інфо – редактор Анна Гаращук (АГ), а від порталу Vежа – Андрій Качор (АК).

Пропонуємо найцікавіші та найвідвертіші питання-відповіді цієї розмови напередодні Нового, 2020-го року із міським головою Вінниці?

– Рекордну вінницьку Ялинку №1 вже відкрито діти в захваті, дорослі готують подарунки… У мера Вінниці вже святковий настрій? (АГ)

– Поки що ні, бо в кінці року роботи ще більше. Сьогодні (21 грудня) був прийом громадян по цілому руду особистих проблем вінничан. В понеділок 23-го грудня президент збирає Раду регіонів та запрошує по змінах до Конституції та програмах підтримки учасників АТО мерів, голів ОДА і обласних рад… А 27-го на важливій сесії міської ради будемо приймати бюджет вінницької ОТГ – об’єднаної територіальної громади. Тому місто святкує – влада працює.

– Ви плануєте йти на вибори міського голови та в раду ОТГ у 2020-му із своєю Командою? Ці вибори вже почались із «війни» компроматів та «антикорупційного» форуму? (РК)

– Вінничани оцінюють роботу нашої команди, як успішну вже 5-й рік поспіль по 22-х пунктах оцінки Вінниця визнана найкомфортнішим містом для життя в Україні… І тому я вважаю, що ми показали цілком конкретний результат і маємо повне право сподіватись на їхню підтримку та новий мандат довіри на виборах міської голови та депутатів.

Щодо «війни» компроматів, то вони були, є і будуть в усіх країнах в усі часи! Але одна справа говорити про корупцію, а інша – її викорінювати чи мінімізувати. Бо коли під корупцію підкладають політичні гасла і партійні прапори, то це вже не щиро… Адже ніхто не каже, що корупції немає і її на 100% подолано у Вінниці, Україні чи будь-якій країні світу. Бо це проблема всіх рівні влади та власне, самого суспільства. Бо треба визнати, що за кожен товар на кращих полицях в магазинах агенти доплачують супермаркетам певний відсоток і це всі знають… Це системна проблема не лише нашої країни, а й всього світу. Але якщо ми кажемо за Вінницю, то тут не «форуми» треба збирати та піаритись на цій хронічній проблемі. Нагадаю із цього приводу 2006-й рік, коли в нашому місті ще не було «Прозових офісів» і будь-хто міг ходити по коридорах влади та «вирішувати питання» за певну суму в конверті, шоколадку чи шампанське… Ми відтоді мінімізувати корупційні прояви в усіх дозвільних та реєстраційних процедурах в місті, про що знає вже вся Україна. Так само ми заборонили збирати кошти із батьків у школах на ремонти коридорів, спортзалів чи заміну вікон. Але це не означає, що на всі сто зникли ці прояви серед вчителів чи адміністрації.  Тому завдяки коштам від децентралізації ми фінансуємо капремонти в школах та унеможливлюємо будь-які збори коштів на це. Є скарги на «подяки» в медицині… Але після реформи первинної ланки із зарплатою лікаря до 18 тисяч гривень про «подяки» вже варто забути. Тому ми працюємо над якісним обладнанням та приміщеннями для лікарень, а держава забезпечує гідну зарплату фахівцям. І ця система має мінімізувати ризики вимагання хабарів чи «подяк», щоб медсестри та лікарі не заглядали в кишеню пацієнту. Звісно, якщо вчителі чи лікарі не будуть вчасно отримувати гідну зарплату, то як можна буде в цьому антикорупційному напрямку працювати надалі?

Також я хочу запевнити всіх вінничан, що конкурс на посади 7 «медичних директорів» всіх лікарень у Вінниці буде максимально чесним і прозорим із шансом прийти на ці посади для молодих, освічених і активних людей.

Тому, якщо говорити про майбутні вибори, то офіційно цей процес ще не стартував. Бо йдуть зміни до Конституції та нового виборчого законодавства в Україні. Скоріш за все місцеві вибори до ОТГ відбудуться в жовтні 2020-го року і вінничани на них покажуть рівень довіри до влади та дадуть оцінку нашої роботи.

– Ви підете на другий термін на наступних виборах? Чому, навіщо? (АК)

– По-перше, я – вінничани і дуже люблю своє місто! Скажу відверто, в молодості в 90-х одразу після університету у мене був шанс виїхати на «ПМЖ» в іншу країну Європи, але я зумисне не зробив цього і залишився працювати в рідному місті та Україні. По-друге, я – історик і добре знаю, як циклічно та дуже непросто виборювалась і нині здобувається на фронті наша держава та її Незалежність! По-третє, в 2002-му я свідомо вперше балотувався разом із Володимиром Гройсманом у міські депутати і це був перший крок до випробування «Що ти можеш зробити для свого міста?» Думаю, саме тоді народилась команда «Вінницьких», яка зрушила Вінницю до реформ, до сучасних стандартів життя і змін у владі, міському середовищі та зародила перші ознаки гордості за своє місто. Бо тоді ми зрозуміли, що в міста є дуже багато проблем… І щоб нам не було соромно за нього – потрібно зібратись в команду і починати зміни, перш за все і з себе, із ментальності влади, кожного депутата і всіх стратегічних рішень. Ми тоді згуртувались навколо ідеї зробити наше місто найкращим, №1 в Україні. І сьогодні з гордістю можемо говорити, що вінничани вісєю громадою зробили це! Не дарма,  згідно опитування вінничани відповіли на запитання «Що ви відчуваєте, коли чуєте слово Вінниця?» 90% назвали слово «гордість». Це дуже важливо. Це говорить про те, що вінничани люблять своє місто і комфортне воно завдяки вінничанам. Якщо говорити про відповідальність. Так, вона є. Звичайно є багато незадоволених, розуміємо, що є багато проблем які можемо вирішити. Але в межах своїх повноважень я вважаю, що повинні робити все для того, щоб Вінниця була найкращим містом в Україні. Тут важливо не персоналії – Моргунов, Іванов, Петров, а команда, яка працює і підтримка вінничан, які є патріотами свого міста і яке потрібно берегти. У всіх аспектах життєдіяльності…

Більше читайте в газеті “33-й канал” №1 та на нашому сайті 24 грудня 2019 р.