І це тільки упродовж 2018 року! Загалом за цей період з Єдиного державного реєстру судових рішень прибрали 229 600 документів, які стосуються кримінальних, адміністративних, цивільних і господарських справ.

Зараз у базі мільйони записів, але, як з’ясувало “Слідство.Інфо” за допомогою аналітичної системи YouControl, деякі з них безслідно зникають. Найбільше справ зникло по Києву – 49 404. За ним йдуть Дніпропетровська та Одеська області: понад 19 та майже 18 тисяч. У Вінниччині зникло 7189 справ. Найменше зникло у Тернопільський та Чернівецькій областях — по 2932 справи.

Систему наповнюють працівники кожного суду та оператори реєстру. А сама електронна база перебуває під контролем Державної судової адміністрації України, яка здійснює організаційне та фінансове забезпечення органів судової влади.

Немає жодних причин, крім негласних слідчих дій, які могли би стати підставою неоприлюднення документів. Про це говорить експерт з громадської організації “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.  За вилучення інформації з реєстру посадовець несе лише адміністративну відповідальність — штраф від 10 до 17 тисяч гривень.

Ілона ВАЛЬТЕР