На зупинці громадського транспорту його перепинив оперативник поліції та чемпіон області з самбо Сергій Пивовар й попросив бути понятим. Мовляв, у перехожого вилучили гранату РГД-5.

– Чоловік відмовився, й мав на це законне право, тим паче було пізно й він поспішав до родини. Але поліцейському це не сподобалось, він вдарив кілька разів мого коханого в голову, той впав і втратив свідомість. Про інцидент мені повідомили медики швидкої допомоги, коли Олександра забрали до реанімації. Винуватець був у лікарні в перший день, вибачався і просив, аби не подавали заяву в органи. Але так не можна! — розповідала дружина Леся Кома­­р­ніцька. — Лікарі планували операцію, але коли чоловік впав у кому, це стало неможливим. Через півтора тижні серце його зупинилось.

Після загибелі Олександра Комарніцького суспільство наче вибухнуло. Вони влаштували пікет під обласною поліцією, принесли туди квіти, дитячі іграшки. Просили об’єктивного розслідування справи, адже офі­ційна версія правоохоронців була такою, що начебто чоловік сам спровокував конфлікт, а тоді зачепився й впав. Головний поліцейський області Юрій Педос подавав рапорт на відсторонення, й через місяць той повернувся назад. Копу Сергію Пивовару тоді було оголошено підозру за перевищення влади або службових повноважень. Спочатку він перебував під вартою, але подав апеляцію й вийшов під домашній арешт. У серпні, після проведення розслідування, його звільнили з лав поліції, але він подав позов до Вінницького окружного адміністративного суду, аби поновитись на роботі й отримати зарплату за час вимушеного прогулу.

Це неабияк обурило рідних та друзів загиблого. 14 листопада відбулось перше засідання, на яке з’явились тільки відповідачі з Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Сергій Пивовар не прийшов, а його захисник передав клопотання, що він знаходиться в іншому суді. Судді нічого не залишалось, як перенести засідання.

Сергій Пивовар

А невдовзі після того фігурант вирішив не мовчати та розповісти своє бачення даної ситуації.

– Мого адвоката не було на засіданні, бо якраз мав справу у Могилеві-Подільському. Через те, що він був відсутній я теж вирішив не приходити. Тільки суд може визначити наявність чи відсутність моєї вини в смерті Олександра Комарніцького. Тому я звернувся у Вінницький адміністративний суд, бо вважаю, що рішення мого звіль­нення було передчасним, — сказав він. — Журналісти висвітлюють, не розібравшись, як дійсно все було. Описують всі речі неправдиво, щоб зробити винним мене. Втомився від них й від негативу. Я дійсно побачив, хто був справжній друг, а хто просто був у моєму оточенні. Це показало, хто є хто. Є одиниці, вони допомагають і у всьому підтримують, цікавляться. У зв’язку з цим я зрозумів, що вони є справжніми. Про сам випадок розказати не можу, таємниця слідства. Вже пізно щось говорити, але якщо визнають винним, то відповім.

Наступне засідання щодо поновлення копа на роботі відбулось 20 грудня, й знову у залі ніде було яблуку впасти. Рідні та близькі тримали в руках плакат «Вимагаємо справедливого суду», матір весь час втирала сльози… Сергій Пивовар знову не прийшов, аби глянути у вічі їм, тому його інтереси представляла адвокат Оксана Пенза. Вона заявила, що у висновку дисциплінарної комісії не було чітких вказівок на права людини, які порушив звільнений правоохоронець. Крім того, під час засідання ретельно розглядався й сам інцидент, де загинув активіст. Й з’ясувалось, що ніякої реальної загрози копу він не становив, тому підстав застосовувати фізичну силу не було.

Представники вінницької поліції заперечували позов, бо, на їхню думку, звільнення правоохоронця вважають цілком обґрунтованим та законним.

– Дисциплінарний проступок позивача полягав у діях, які підірвали авторитет Національно поліції, призвели до порушень прав і свобод громадянина. При обранні стягнення було враховано важкість наслідків, — мотивували вони свою позицію.

Засідання тривало з 11 ранку до 3-ї дня. Заслухавши обидві сторони, суд ухвалив рішення про відмову в задоволенні позову.

А ось сам коп буде подавати апеляцію, крім того, Вінницький міський суд почав розгляд справи щодо трагічного інциденту з побиттям Олександра Комарніцького.

Віталіна Володимирова