“У нас є дані розвідки з різних джерел, включаючи наших союзників і наших власних розвідників. Докази свідчать, що літак був збитий іранською ракетою класу “земля-повітря”. І це цілком могло бути випадковістю”.

За його словам, таким чином розвідка зробила “важливий прорив” у з’ясуванні причин авіакатастрофи.

Прем’єр зазначив, що отримана інформація підтверджує необхідність ретельного розслідування цієї справи. І Канада разом зі своїми партнерами робить все можливе, щоб таке розслідування відбулося.

У четвер 9 січня кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

У мережі опублікували відеозапис, на якому нібито ракета збиває літак “Міжнародних авіаліній України” у повітрі над Тегераном.

Джастін Трюдо

“Відео, перевірене The New York Times, схоже, показує, що іранська ракета влучила в літак над Парандом, неподалік від аеропорту Тегерана, району, де український авіалайнер припинив передачу свого сигналу перед катастрофою“.

За інформацією NYT, у нього є й інші відео. Аналіз всього відеоматеріалу показав наступне: коли ракета влучила в літак, стався невеликий вибух, проте все судно не вибухнуло, а продовжило політ протягом ще декількох хвилин. Потім палаючий авіалайнер повернув назад до аеропорту і вже на зворотному шляху вибухнув і впав.

Той факт, що на відео саме небо над районом Паранд, підтверджує команда розслідувачів Bellingcat. Вони ідентифікували будинки, які видно на записі, і з’ясували, що камера була направлена саме в те місце, де проходила траекторія польоту “Боїнга”.

Також у Bellingcat вирахували район, звідки ймовірно могла бути випущена ракета. Один із розслідувачів Христо Грозев написав у Twitter, що місце запуска ракети може розташовуватись приблизно за 6,5 кілометрів від місця трагедії. За його словами, це може бути секретна база IRSG.

Також прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив про наявність певного об’єму інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

І президент США Дональд Трамп заявив, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ, який розбився в Ірані.

Після цього Іран запросив США, Україну та Канаду до участі в розслідуванні катастрофи літака “Міжнародних авіаліній України”.

Згідно з повідомленням CNN, іранська авіаційна влада запросили фахівців Національної ради з безпеки на транспорті США (NTSB) приєднатися до розслідування аварії українського літака. Як підкреслює телеканал, дозвіл американським слідчим брати участь у розслідуванні є важливим і дозволить компанії Boeing долучитись до слідства.

Крім того, для участі в розслідуванні Іран запросив Раду з безпеки на транспорті Канади (TSB). Згідно з пресрелізом канадського відомства, рада прийняла запрошення Ірану і готується до поїздки на місце аварії, де вона співпрацюватиме з іншими групами та організаціями, які вже прибули туди.

Також представник іранського МЗС повідомив у Twitter про запрошення до розслідування України і компанії Boeing як виробника судна.

Вже відомо, що президент України Володимир Зеленський зустрівся з родичами українців, загиблих в авіакатастрофі в Ірані.

«Розумію, що жодні слова підтримки не заглушать їхнього пекельного болю. Держава надасть їм усю необхідну допомогу, зокрема фінансову. Розумію, що жодні виплати не повернуть їм рідних людей. Мабуть, найважливіше, що може й повинна зробити для них держава, – це дати вичерпні відповіді щодо всіх обставин трагедії», – написав Зеленський у Facebook.

А відома поетеса Оксана Забужко нагадала ось цей вірш:

О жорстоке століття, закроєне з воєн і боєнь!
Не встигаєм забути усе, що до нас відбуло,
Як на голови нам пада з неба який-небудь Боїнґ,
Підвернувши під себе обвисле криваве крило…”

Це 35 років тому, про розстріляний радянською ракетою південнокорейський пасажирський було писано (вірш називався “Голосом вісімдесятих”). І так це й триватиме – вони вбиватимуть, доки не розваляться.

Тому Carthago delenda est…

Момент попадания российской зенитной ракеты Тор-М1 в Boeing 737 МАУ

Момент попадания российской зенитной ракеты Тор-М1 в Boeing 737 МАУ

Posted by Erich Hartmann on Thursday, January 9, 2020

WATCH LIVE: I’m giving an update on the plane crash in Iran from the National Press Theatre in Ottawa. 🇨🇦REGARDEZ EN DIRECT : Je présente une mise à jour concernant l’écrasement d’avion survenu en Iran à partir de l’Amphithéâtre national de la presse, à Ottawa.

Posted by Justin Trudeau on Thursday, January 9, 2020

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, January 8, 2020