До 24 січня мало завершитись формування біль­шості ОТГ на Вінниччині, згідно з перспективним планом, перед місцевими виборами восени 2020-го. Але одразу в кількох населених пунктах по області виявилось, що добровільного об’єднання не буде!

Зокрема в Браїлові з клубком проблем розбирались нардеп Ірина Борзова і заступник губернатора Сергій Здітовецький. А по Вінницькому району в Гавришівці та Сокиринцях ситуація ще більш критична! Тому голови цих ОТГ йдуть в середу-четвер на зустріч до голови ВінОДА… А люди із цих сіл готові перекрити міжнародну трасу під Вінницею, якщо їх не почують у кабінетах влади.

Браїлів втратив час і 28 мільйонів?

– У понеділок на зібранні громади сказано та обговорено було багато речей та моментів! А ще було багато емоцій і жорсткої правди навколо формування Браїлівської ОТГ. Бо «розрулювати» майже патову ситуацію сюди приїхали народна депутатка Борзова, перший заступник губернатора області, голова Жмеринської райради, обласний депутат Олег Легеза та районні депутати Микола Власюк і Микола Трепака. Скажу чесно — втрачено час і майже три десятки мільйонів гривень у рамках децентралізації, — прокоментував ситуацію радник голови ВінОДА Олег Левченко. — Звісно, нам кажуть, що економічно Браїлівська ОТГ самодостатня і зможе вижити… Втім, без згоди 4-х сусідніх сільських громад по багатьох показниках життєдіяльності і розвитку буде дуже складно… Тому питання №1 — це статус Браїлова у Жмеринському ра­йоні, який єдиний із смт із 6 тисячами жителів може отримати статус центру ОТГ…

– Ми дали їм ще 10 діб на перемовини із сусідами. Бо там є 7 сіл, і три з них вже погодились йти в ОТГ до Жмеринки. Нині голова селища за нашої підтримки має знайти аргументи, щоб таки залучити ці села в свою об’єднану громаду. Браїлів має унікальну історію, чудових людей та великі можливості, які реально не використані, — вважає нардеп Ірина Борзова. — Отже шукаємо компроміс згідно з вимогами Мінрегіонрозвитку.