Що це — безмежна батьківська любов чи спосіб довічнику добитись помилування?

Уже кілька тижнів невеличке село Яруга, що на кордоні з Молдовою, лихоманить. А почалось все з того, що в соцмережі столичні волонтери опублікували фото 3-річного Тимура Тюрюкова. На обличчі хлопчика червоні плями, за вушком вони сині.

У всьому звинувачують рідну матір дитини Ольгу Фурман та її нового співмешканця. Втім, місцеві жителі розділились. Адже одні впевнені, що мама таки могла скривдити хлопчика, інші вважають, що скандал навмисно роздув рідний тато Тимурчика, який отримав довічне покарання за вбивство й перебуває у вінницькій тюрмі. Мовляв, таким чином він хоче заробити гарну репутацію й звернутись до президента щодо помилування!

– Колишня невістка Ольга народила доньку Христину від першого чоловіка, але вона була слабкою, недоношеною. У дівчинки були вроджені фізичні вади на обличчі. Першу необхідну операцію з пластики верхньої губи дівчинці зробили ще маленькою. Наступній плановій операції завадила війна на Сході України. А потім жінка залишилась без житла. Так сталось, що моя донька раніше була знайома із Ольгою й запросила до нас в Яругу, — каже колишня свекруха матері хлопчика Наталія Тюрюкова. — Під час однієї із розмов я поділилась історією про свого сина Андрія, він на той час за вбивство сидів у в’язниці 12 років, отримав довічне.

Тимурчика не били – такі попередні висновки слідства

Одного разу я дала трубку Ользі, й так вони познайомились. А далі були побачення та рекомендований лист з пропозицією руки і серця. А тоді весілля. Невдовзі невістка завагітніла й народила Тимурчика. Возила його до сина неодноразово, той не міг нарадуватись. У нього склались чудові стосунки зі старшою Христинкою. У 2016 році Андрій подзвонив в студію ток-шоу «Стосується кожного» з проханням допомогти дівчинці — адже дитині, як і раніше, вкрай була необхідна операція. Завдяки журналістам за справу абсолютно безкоштовно взялися фахівці клініки пластичної хірургії доктора Валіхновського. Потім потрібно було займатись довго з логопедом, але цей процес Андрій вже не зміг проконтролювати.

Оля знайшла іншого, пішла від нього й після розлучення народила втретє. Зараз вона проживає у Ярузі з новим коханим у її матері. 3-річного Тимурчика приводять до мене рідко. Рік тому я стала помічати у внука на тілі пошкодження. Вухо було все чорне. Запитала у невістки, але та відповіла, що малюк впав. Крім того, нарікала, що він погано себе поводить.

Я стала скаржитись соціальному працівнику, бо у два роки дитина не може говорити, ходити на горщик та тримати ложку. Тільце худеньке, постійно сидить, ноги чорні… Ольга ображалась, звинувачувала, що хочу забрати дітей. Та це неправда. Нещодавно Тимурчика знову привели до мене в гості, на щічках були плями, наче після синців. Невістка знову виправдовувалась, що то коти подерли. Та нерви мої вже не витримали — я викликала поліцію. Більш того, односельчани та куми теж певні — над внуком знущаються. Тільки довести це ніяк не можна.

Зараз хлопчик із мамою, і я дуже переживаю за його подальшу долю. Розумію, що стати офі­ційним опікуном малечі не зможу, адже мені 68 років й ніхто цього не дозволить. Тому прошу відповідні служби вилучити його та прилаштувати у дитячий будинок, де він буде проживати без побоїв!

Почути думку матері Тимура нам не вдалось, її телефон вимкнений. Як пояснили нам зна­йомі Ольги Фурман, вона категорично проти спілкування із журналістами.

В Ярузькій сільській раді про скандал знають.

– Мама родом із Донецька, зараз мешкає в нашій громаді. Порядна, спиртними напоями не зловживає. Вона у декретній відпустці по догляду за третьою дитиною. Раз на місяць родину відвідувала соціальна працівниця. Але в зв’язку з нинішніми подіями ми буваємо там кожні два-три дні. Маємо всі акти відвідування. 13 січня нами було проведено засідання опікунської ради, особисто приїжджав начальник поліції. Хлопчику лікарі поставили діагноз «дерматит». Як тільки в дитини зійдуть плямки на обличчі, ми запропонували поїхати у санаторій на два місяці для реабілітації та відпочинку. Попередньо матір дала згоду, чекаємо висновку лікаря.

У пресслужбі ГУНП Нацполіції у Вінницькій області повідомили таке:

– До відділу поліції на­дійшло повідомлення від 68-річної жительки Могилів-По­дільського району про те, що о 14.57 годині цього ж дня її невістка спричинила тілесні ушкодження своєму 3-річному сину. Старшим інспектором ювенальної превенції було перевірено повідомлення щодо можливого нанесення тілесних ушкоджень малолітньому його матір’ю. Під час перевірки повідомлення було залучено лікаря та соціального співробітника і встановлено, що тілесні ушкодження на обличчі дитини отримані від домашньої тварини і не є наслідком домашнього насильства.

Тим часом днями у Могилеві-Подільському має відбутись засідання районної комісії, на якій будуть соціальна служба, медики та матір Тимура. Вони мають розглянути ситуацію, яка склалась навколо дитини. Питання щодо позбавлення батьківських прав піднімати не будуть, тож малюк й надалі житиме із рідною мамою.

Вікторія Снігур