У 2020 році пенсійний вік для жінок до 1 квітня становить 59 років, а з 1 квітня – 59 років і 6 місяців. Із 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок становитиме 60 років”, – інформує Пенсійний фонд України.

Наприклад, пояснюють у ПФУ, цього року жінки, які народилися у період з 1 жовтня 1960 року до 31 березня 1961 року, можуть вийти на пенсію після досягнення віку 59 років 6 місяців, а жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року, можуть отримати пенсію за віком лише після досягнення ними віку 60 років у 2021 році.

Починаючи з 1 січня 2028 року пенсія за віком може бути призначена незалежно від віку, якщо людина має 40 і більше календарних років страхового стажу”, – йдеться в повідомленні ПФУ.

Зазначається, що страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком, у 2020 році становить не менше 27 років і з кожним наступним роком зростатиме на один рік – до 35 років у 2028 році.

Тривалість страхового стажу, яка дає право на пенсію, визначається на дату досягнення пенсійного віку, нагадують у ПФУ.

Через пенсійну реформу пенсії в Україні у 2021 році зможуть отримати за віком тільки ті жінки, які досягли 60-ти років”, – розповіла заступник голови правління ПФУ Ірина Ковпашко.

Такий перехід з 55 до 60-ти почався в 2011 році. Також нещодавно Комітетом Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів було рекомендовано відхилити можливість виходу на заслужений відпочинок жінкам з 55 років при наявності страхового стажу до 30 років.

Ковпашко пояснила, чому таке посилення вимог до пенсійного віку в Україні торкнулося тільки жінок. За її словами, причиною такого рішення є необхідність забезпечення в Україні гендерної рівності, оскільки, виходячи на пенсію в 55 років, жінки мали менший стаж, що позначалося на розмірі пенсійних виплат. Такою реформою держава, нібито, змогла забезпечити жінкам більш високі пенсії.

Ковпашко пояснила, хто може вийти на пенсію достроково: ті, хто працює у шкідливих і важких умовах (шахтарі, працівники хімпрому та інші); жінки, які народили п’ять і більше дітей і виховали їх як мінімум до шестирічного віку; жінки, які народили і виховали дітей з інвалідністю; військовослужбовці – учасники бойових дій. Для таких категорій мінімальний пенсійний вік становитиме 50 років.

А ті, хто хоче вийти на пенсію, однак їм бракує страхового стажу, можуть його купити. Сума внеску залежить від того, за який період бракує стажу.