Життя її 30-річного сина В’ячеслава обір­вала загадкова аварія. Болю додає й те, що за кермом автівки був нетверезий сусід. Матір підозрює, що він може уникнути відповідальності, й скаржиться на затягування справи. Наша газета для неї стала останньою надією на справедливість.

– Чоловіка я похоронила ще 15 років тому, тож син всіляко намагався підставити своє мужнє плече, завжди допомагав й мріяв нарешті створити родину. Але не судилось… Славко останнім часом трудився у Брацлаві на заводі з виробництва доїльних апаратів. 18 серпня 2018 року саме повернувся додому з відрядження й разом з другом пішли в село відпочити у кафе. Син вже повертався додому. Й так сталось, що саме в той момент дорогою на авто рухався 22-річний місцевий житель Віталій. Він мешкає із жінкою та трьома дітьми за три хати від нас, придбав автомобіль, який не був на нього оформлений, а їздив без прав.

Наскільки мені відомо, тієї ночі саме повертався з іменин, у салоні сиділи його дружина, дві сестри та семеро дітей. Вулиця добре освітлена, тому він все добре бачив. Впевнена, що впізнав сина, бо ж вони добре знайомі. Тим паче Славко хрестив дитину його сестри. Проте все одно вирішив втекти й вже мив машину від крові, як до його будинку прийшли правоохоронці, бо все ж знайшлись у селі порядні люди, які все бачили та розповіли, — каже Зінаїда Паламарчук. — Коли побачила свого сина після ДТП, то здалось, наче по ньому танки їздили. А горе-водій вже на третій день найняв дорогих адвокатів на дитячі гроші.

Мабуть, саме тому йому не оголошували підозру 10 місяців, не допитували й не обирали міру запобіжного заходу. Справжнім шоком стало те, що винуватця після смертельної аварії в армію забрали, навіть хизувався світлинами з автоматом у соцмережах. У шоковому стані я написала скаргу до міністра МВС, аж тоді поновили розслідування й мене викликали правоохоронці. Там заявили, що все буде добре, водія комісували з армії через ногу.

Та пройшло вже стільки часу, й правди добитись не можуть. Постійно винаймаю автомобіль, їжджу на суди в Немирів, а їх переносять з різних причин. Це вже просто виснажує, й підкрадається думка, що у цій державі можна купити все. Поки мін син лежить у сирій землі, його вбивця на волі й навіть вибачення не попросив, не допоміг пам’ятник встановити, жодного співчуття. Виїхав з родиною до Брацлава.

У прес-службі обласної поліції підтвердили факт ДТП й ось як прокоментували:

– Опитані свідки розповіли слідчим, що протягом дня нині вже загиблий чоловік вживав алкогольні напої. Те саме він робив і ввечері напередодні аварії. Сам водій вину визнав й зізнався, що був за кермом теж п’яним. Встановлено, що він рухався дорогою та не помітив лежачого односельчанина й переїхав його. Після того поїхав додому, але тоді ж повернувся на місце події. Згідно з експертизою, водій не міг побачити чоловіка на проїжджій частині та уникнути наїзду.

Поки тривали експертизи й не було заключних висновків, кермувальнику не оголошували підозри. Але як тільки отримали результати, було перекваліфіковано справу й відкрито кримінальне провадження за фактом залишення в небезпеці. Водій набув статус підозрюваного. Відповідно його відкликали з армії. Справа передана до суду, санкція статті передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.

Натомість матір загиблого Зінаїда Паламарчук впевнена: наїзду можна було уникнути.

– Всі люди знали, що Віталій їздив з великою швидкістю, не раз говорили, що наробить біди… От і наробив…

Віталіна Володимирова