– Склалося враження, що нас не чують — розповідає директор Дубовецької школи Сергій Пелех- У нас вже були чутки, що є сильне лоббі певних людей. А звичайних сільських людей, котрі провели законну сесію, провели громадські слухання, на котрі прийшло 210 мешканців і переважна більшість проголосували за Немирів, підготували всі необхідні документи для приєднання, але людей не слухають, і ставляться як до біомаси… Дуже образливо за простих людей. Але ж один з найосновніших аргументів має бути воля громади! З 2015 року включно до червня 2019 року згідно з перспективним планом ми не мали жодного відношення до Вороновиці. Коли у серпні ми із ЗМІ дізналися про те, що нас включили до Вороновиці, то були шоковані! Адже згідно методики формування громад ми туди не маємо йти. По- друге, з нами мали б порадитися. Через те ми підняли людей. Немирівська міська громада є однією з найбільш спроможних. Вороновицька — середньої спроможності. Для того, щоб утримувати нашу школу, до котрої ходить 86 дітей, потрібно з місцевого бюджету виділити півтора мільйони гривень на рік. Немирівська громада має таку можливість. Вороновицька — ні. Тому постане питання про закриття школи. Тим більше, що ми вже чули з Вороновиці заяви про те, що їм було б легше возити наших дітей до Комарова…

– Велася мова, що будемо на цій зустрічі тільки ми, але чомусь приїхав і голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько, ні про що нас не повідомивши. Відстань від Кудлаїв що до Немирова, що до Вороновиці однакова, але село Чавульське практично межує з Вороновицькою ОТГ . Ми силами громади провели водогін у двох селах. Залишилося тільки провести роботи у Чавульському. Викопали артезіанську свердловину, все робимо, але правдами і неправдами до людей постійно приїжджають з Вороновицької ОТГ і кажуть, що це вони складаються мало не по десять тисяч, щоб у Чавульському з’явилася вода. – скаржаться селяни.

– У Немирові є вся інфраструктура: банк, аптеки, ринок, лікарня. І люди звикли туди їздити. Живуть бідно, але якщо горіхи здавати — у Немирів, за газ та світло заплатити — у Немирів, до пенсійного фонду звернутися — теж туди. Ми завжди відносилися до Немирова, туди їздили до лікарні. А у Вороновиці та лікарня може вже й закрилася… І ніколи такі справи не вирішувалися у Вороновиці. Там навіть транспорту щоб до центу добратися, немає, треба пішки йти. – розповідає Анна Жученко, власник приватного сільськогосподарського підприємства у Кудлаївській сільській раді, мешканка села Дубовець.

Чи стало легше після цієї зустрічі людям? Навряд. Ситуація, схоже, зайшла у глухий кут.

Також читайте про порятунок Тиврова, скандал у Бабчинцях та перемовини Сокиринці- Писарівка-Лука – у ОДА тривають останні консультації по «гарячих» точках в ОТГ на Вінниччині.

Фото Сергія Хіміча
Ілона ВАЛЬТЕР