Влітку минулого року він повертався додому від родичів. На зупинці громадського транспорту його перепинив оперативник поліції та чемпіон області з самбо Сергій Пивовар, який затримав чоловіка із РГД-5. Рядова справа для правоохоронців, утім вони мали задокументувати усе відповідно до інструкцій, тож без понятого їм було не обійтись. І тут зустрівся їм Олександр Комарніцький. На прохання поліцейських він відповів відмовою. Що сталось потім – є кілька версій. Першу, офіційну, озвучила прес-службі ГУ НП України у Вінницькій області вже наступного дня. За їхньою інформацією, на прохання оперативника незнайомець відреагував неадекватно, а той, захищаючись, відштовхнув чоловіка, в результаті чого і була отримана травма голови. Люди, які знали Олександра Комарніцького, не повірили в інформацію, що її надали правоохоронці, а характеризували чоловіка як надзвичайно врівноважену людину, яка ніколи б не спровокувала сутичку, тим більше – з поліцейськими. Наголошували і на тому, що чоловік отримав численні переломи, що навряд чи могло статися просто при падінні від поштовху.

– Винуватець був у лікарні в перший день, вибачався і просив, аби не подавали заяву в органи. Але так не можна! — розповідала дружина Леся Комарніцька. — Подальші обстеження показали, що у чоловіка тріщина основи черепа, перелом ноги, а згодом з’явились ускладнення у вигляді запалення легенів. Стан Олександра лікарі називали стабільно важким. Його тримали в медикаментозній комі, на апараті штучного дихання.Лікарі планували операцію, але коли чоловік впав у кому, це стало неможливим. Чоловік дванадцять діб пролежав у реанімації у медикаментозній комі на штучній вентиляції легень, однак через важкі травми та ускладнення, так і не прийшовши до тями, 23 червня 2019 року помер.

Суспільство наче вибухнуло. Вони влаштували пікет під обласною поліцією, принесли туди квіти, дитячі іграшки. Просили об’єктивного розслідування справи Головний поліцейський області Юрій Педос подавав рапорт на відсторонення, й через місяць той повернувся назад. Копу Сергію Пивовару тоді було оголошено підозру за перевищення влади або службових повноважень. Спочатку він перебував під вартою, але подав апеляцію й вийшов під домашній арешт. У серпні, після проведення розслідування, його звільнили з лав поліції, але він подав позов до Вінницького окружного адміністративного суду, аби поновитись на роботі й отримати зарплату за час вимушеного прогулу. Але програв.

Тим часом у Вінницькому міському суді 2 грудня відбулось підготовче судове засідання в якому Сергій Пивовар виступав вже як обвинувачений. Так, засідання фактично розпочалось із клопотання прокурорки про початок судового розгляду справи через готовність обвинувального акту. Таке звернення підтримали всі сторони у справі: і сторона потерпілих, і сторона обвинуваченого, тож суддя Кашпрук узгодив початок розгляду справи по суті. Перше судове засідання мало відбутися 22 січня. Аби проконтролювати хід даної справи, із Києва навіть приїхали громадські активісти. Проте обвинувачений Пивовар на засідання не явився.

– Адвокат повідомив, що його підзахисний якраз травмувався напередодні на тренуванні, і надав суду довідку про те, що у Пивовара “перенапруження” і йому рекомендовано не ходити до 24 січня. Тож справу перенесли на 30 січня.

На це засідання завітав і наш кореспондент, але знову таки воно не відбулось. Адвокат Сергія Пивовара знову надав довідку, де вказано, що обвинувачений отримав пошкодження зв’язок ноги й перебуває на лікарняному, який триватиме до 31 січня.

– Неймовірне співпадіння. Ніяк до суду не одужає. Мабуть, справу таки намагаються затягнути, – впевнені громадські активісти.

Віталіна Володимирова