– Як на мене, то ситуація навколо коронавірусу нині нагнітається штучно — розповіла Лариса Мороз – От чому у Вінниці така паніка зчинилася, а в Одесі її немає? Треба вмикати логіку. Адже не так багато людей у нас останнім часом побували в Китаї. У нас є 40 видів коронавірусів, котрі живуть тут. Деякі взагалі ніяк себе не виявляють. Інша річ — а що робиться в країні для того, щоб той небезпечний коронавірус до нас не потрапив. Найбільш небезпечна ситуація нині — на круїзному лайнері, котрий заблокований у Японському морі, і де перебуває два десятки наших співвітчизників. Не всі українізація хочуть покидати Китай. А де будуть перебувати 14 днів ті, хто все ж повертається з Китаю? Перші, котрі повернулися з ураженої коронавірусом країни, були розпущені по домівках і тепер доводиться самотужки їх розшукувати, щоб спостерігати за їхнім здоров’ям. Україна отримала 30 тест-систем з Німеччини . Вартість одного тесту — півтори тисячі євро. До Вінниччини вони навряд чи дійдуть, усі біологічні матеріали тестуватимуться у Києві. Частина українців була евакуйована чартерними російськими рейсами і вони зараз перебувають в Тюмені, їх розселили у санаторіях. Повернутися додому вони зможуть через два тижні. У Вінницькій області виділили дві опорні клініки на випадок виявлення інфікованих коронавірусом людей. Маємо 5 боксів в інфекційному відділенні першої міської лікарні та інфекційне відділення дитячої інфекційної лікарні. Зараз закуповуються засоби захисту для медперсоналу: респіратори, спеціальні костюми і окуляри, бо можливе ураження через очі. Та поки що, на щастя, жодного випадку не зафіксовано. Чого не скажеш про грип. Щодня маємо по 5-6 випадків ураження грипом вірусу А, котрий вже на другий-третій день провокує виникнення пневмонії. У нас вже є випадки, коли хворіють цілими сім’ями. Батько, мати і 27-річний син перебувають у лікарні у важкому стані. Три роки у нас діє програма “Стоп грип”, було б доцільно поширити її на всю область. Бо це 50% знижка на вакцини, безкоштовні тести і безкоштовний препарат “Таміфлю”. Цього року вже було щеплено більше 14 тисяч вінничан, що значно більше, ніж минулими роками. Але цього не достатньо, аби зупинити вірус.

– Збудники грипу ми почали виявляти у січні, хоча рівень ГРВІ почав зростати ще від листопада, – повідомив Степан Томин — Щеплення від грипу можна проводити і зараз, якщо людина здорова і не перебувала у контакті з хворими людьми. Прикро, але на Вінниччині залишилося всього 17 лікарів-епідеміологів, шестеро з яких вже пенсійного віку. Потрібно створити чітку систему епіднагляду. Аби хвороба не поширювалася в області було запроваджено карантин у школах та дитсадках. Минулого тижня захворіло майже 14 тисяч людей. Зростає кількість випадків ураження грипом типу. З 60 зразків, котрі ми дослідили 29 випадків – H1N1. Це вірус, схожий на той що спричинив пандемію грипу у 2009 році. Як боротися з ним, ми вже знаємо.

На цій зустрічі спікери вкотре наголосили на важливості вакцинації і засудили анти вакцинну кампанію, внаслідок котрої на Вінниччину повертаються старі і, здавалося б. Давно забуті хвороби.