7 лютого прокуратурою Вінницької області спільно із працівниками Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР Національної поліції України та Слідчим управлінням ГУНП у викрито чергову корупційну схему у сфері земельних відносин.

-Зокрема, депутат однієї з міських рад Вінницької області, заручившись підтримкою міського голови та трьох пособників, двоє з яких є впливовими в кримінальному світі особами, так званими, “кримінальними авторитетами”, обіцяв підприємцю забезпечити голосування депутатами міської ради та ним особисто рішення щодо надання у користування 10 гектарів землі для здійснення підприємницької діяльності. Крім того, вказані особи гарантували безумовне підписання міським головою прийнятого рішення та відповідного договору за неправомірну вигоду у сумі 100 тисяч доларів США. При спробі одержання частини грошових коштів неправомірної вигоди у сумі 20 тисяч доларів США, вказаних осіб затримано. Тривають обшуки за місцем проживання та роботи фігурантів, вилучено предмет неправомірної вигоди, а також кошти у сумі 46 тис. 500 доларів США, 6 тис. 700 євро, 75 тис. грн та зброю. Наразі вирішується питання про оголошення підозри винним особам та звернення до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, – повідомили у прес-службі прокуратури Вінницької області. – Досудове розслідування здійснюється за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди. За вказаний злочин передбачене покарання у виді позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна).

Відомо, що події розгортались у містечку Гнівань, а його мер Володимир Кулешов уже встиг на них відреагувати. У відеозверненні, опублікованому інформаційним відділом міськради в Facebook, йдеться саме про те, що відбувалося в його кабінеті і «історії» спроб окремих підприємців дістати земельну ділянку

-Дійсно, були слідчі правоохоронних органів. Відповідно до постанови суду, вони запропонували надати рішення про виділення земельної ділянки на кагатному полі (майданчик, підготовлений ​​для зберігання коренеплодів цукрових буряків, – ред.), – заявив Кулешов. – Звичайно, ніякого рішення не приймалося. Влітку надійшла заява від ТОВ «Кард … Груп» з бізнес-планом, пропонували будівництво об’єкта на 10 га. Вона (заява, – прим. авт.) була направлена землевпоряднику. Депутати запропонували заявникові приїхати, розповісти про свої плани і повідомити про саме підприємство. Представник не приїхав, питання на сесію не виносилося і про цю заяву навіть забули. Після цього кагатним полем зацікавилась інша особа, яка теж надіслала заяву. У громадянина ПОВСТАНЮК є майно на цьому полі з 2008 року. Це неповних сто квадратних метрів. Він захотів, щоб йому виділили земельну ділянку. Але за цей час він не уклав з міськрадою угоду про землекористування. Про це ми писали в прокуратуру, але розшукати його не вдалося. Рішення перенесли на наступну сесію, щоб хоч познайомитися з цим ПОВСТАНЮКом .

Також мер розповів деталі слідчих дій і додав, що більшість викладених в релізах правоохоронними органами фотографій не мають відношення до мерії.

– Ми теж можемо оприлюднити відео, якщо нам дозволять. У нас вилучався лише один документ, копію якого я показую. Що ж було вилучено, а точніше добровільно надано, з кабінету міського голови? Це документи, які зберігаються у секретаря міськради … Якби кошти і зброю вилучали б у мене, я б сидів в іншому місці..

Подробиці читайте у газеті «33 канал».

Віталіна Володимирова