Зазвичай у цю пору бурі ведмеді міцно сплять у своєму барлозі, смокчуть лапу і, мабуть, бачать свої ведмежі сни. Втім, цього року косолапих і досі можна побачити на прогулянці у вольєрі вінницького Подільського зоопарку.

— Новий вольєр із басейном у Подільському зоопарку побудували минулого року. У ньому живуть троє бурих ведмедів — самець і дві самки. Поводять себе активно, їдять яблука та моркву. Ведмеді зазвичай впадають у сплячку за кілька тижнів до холодів. Однак, потрібно, щоб температура повітря була щонайменше десять днів -10 градусів. Тварини відчувають зниження температури наперед… А якщо температура повітря коливається, сьогодні -10, а завтра -3, то спати з них ніхто не піде, — пояснюють у зоопарку. — Це недобре впливає на їхнє здоров’я, краще було б для тварин, коли б вони восени заснули і навесні прокинулися.

Торік у зоопарку в лігво забралися лише гімалайські ведмеді. Для бурих безсонною була не тільки минулорічна зима. Вони у сплячку не впадають вже кілька років. У свою чергу, зоологи додають: у дикій природі теж буває таке за теплої зими, коли щось ведмедя потривожить або якщо тварина не нагуляє достатньо жиру. Тому з’являються ведмеді-шатуни, які ходять, як п’яні.

І справді, тепла зима внесла свої корективи й спантеличила квіти, які почали прокидатися раніше терміну. На Вінниччині у продажу з’явилися червонокнижні під­сніжники, цвіли у садах троянди та сакури…

Віталіна Володимирова