Співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Вінницькій області та працівники Теруправління ДБР в рамках операції «Щит» викрили та припинили схему фінансових махінацій при здійсненні імпорту вантажних автомобілів та запчастин до них, що протягом останніх двох років здійснювала група осіб.

В ході розслідування кримінального провадження за ч.2 ст.364 КК України встановлено, що посадові особи кількох ТОВ під час митного оформлення транспортних засобів подавали до митниць документи, що містили неправдиві відомості і значно знижували розміри митних платежів при розмитненні. Контракти на поставку вантажівок та запчастин до них були фіктивними – директор польської фірми-нерезидента засвідчив, що ніколи не мав жодних господарських операцій із фірмами-імпортерами, міжнародних договорів не підписував, транспортних засобів в їх адресу на митну територію України не поставляв. В

Порівнюючи інформацію від митних органів Республіки Польща, отриманої на запит оперативних співробітників ГУ ДФС у області, виявлено розбіжності даних про відправників, одержувачів та вартість ввезених в Україну товарів.

“Під час реалізації матеріалів, на підставі ухвал суду одночасно проведено шість обшуків, вилучено печатки нерезидентів, документи первинного бухгалтерського обліку, комп’ютерна техніка”, — інформує Головне управління ДФС у Вінницькій області. – Загальний обсяг проведених через підприємства, які входили до центру мінімізації митних платежів, імпортних операцій протягом 2017-2020 років склав біля 100 млн. гривень. Сума ймовірних завданих державі збитків становить понад 7 млн. грн.

У рамках кримінального провадження здійснюється також відпрацювання підприємств, які формували схемний податковий кредит від підприємств-імпортерів, задіяних у діяльності центру мінімізації, та інших підприємств транзитно-конвертаційної групи.

Валентина Лісова