77-річна бабуся Женя, яку добре знала вся молодь, бо вона завжди торгувала квітами з власного саду, вийшла з кафе й прямувала до іншого закладу, що на проспекті Коцюбинського.

Та на пішохідному пішоході її збила іномарка… За словами очевидців, стареньку спочатку відкинуло, а потім вона потрапила під машину, що навіть не загальмувала. Тіло водій проволік асфальтом ще кілька десятків метрів й поїхав далі. Все це бачили небайдужі вінничани, завдяки їм злочинця вдалось зловити. Одним із них був активіст «Дорожнього контролю» Вадим Грищенко.

– Проїжджаючи перехрестя, я почув сигнал автомобіля. Зупинився, до мене підійшов таксист і пояснив, що тільки що збили бабусю і від травм її розірвало навпіл. Замість допомоги водій втік, а ми машину заблокували — той самий Volkswagen Caddy винуватця. У лобовому вікні була дірка, стирчала хустка. Капот був побитий, у бампері елементи одягу. Коли підійшов до кермувальника, той наказав бути на місці. Неподалік стояв стовп, й він мене притиснув до нього… Ми з таксистом кинулись наздоганяти, водій іномарки летів на червоний колір світлофора й під час погоні навіть вдарив мені бампер. Біля залізничного вокзалу повернув на площу Перемоги. Там у нього почались проблеми з автівкою, бо вона стала диміти і швидкість впала. На допомогу кинулись мої друзі, й разом із водіями таксі нам вдалось затримати винуватця неподалік Будинку офіцерів. Коли я кинувся до салону Volkswagen, там сиділа пасажирка, яка представилась донькою водія. Вона заявила, що він — літня людина, й не зрозумів, що накоїв. Хоча насправді йому лише 54! Сам він нічого не казав, і його ледве витягнули з авто поліцейські, бо всі були готові до самосуду.

Відомо, що водієм іномарки виявився підприємець з Великої Вулиги Тиврівського району. За фактом смертельної аварії йому оголосили про підозру й справу передали до суду.

Винуватець заявив, що про вчинене шкодує, завдану шкоду відшкодував у повному обсязі, а також просив суд не позбавляти його права керувати транспортними засобами. Зрештою, Вінницький міський суд призначив водію покарання у виді 5 років позбавлення волі й разом з тим звільнив від відбування, встановивши випробувальний термін три роки. Авто чоловіку вже повернули, а права керувати ним його ніхто не позбавляв. Для громадських активістів, які були очевидцями ДТП й допомагали затримати водія, таке «м’яке» покарання стало неочікуваним. Адже тут не лише загинула людина, а й сам кермувальник просто втік з місця… Родина бабусі претензій до обвинуваченого не має, на засіданні вони заявили, що завдана шкода відшкодована у повному обсязі, й просили суворо не карати винуватця…

Віра МАЛАФЕЙ