Одинадцять (!) судів ініціював стрижавчанин Анатолій Корнійчук, голова місцевого ФГ «Ягідка», щоб добитись права користування майновим комплексом і земельною ділянкою 7 га, купівлю яких він здійснив, за його словами, на законних підставах у держави на відкритому аукціоні Фонду держмайна України ще у 2001 році.

– А тепер мою землю — це колишній кінноспортивний комплекс (КСК) — рейдерським порядком відбирає Стрижавська селищна рада, — переконаний фермер. — У мене є всі необхідні документи — договір купівлі-продажу з ФДМУ, свідоцтво на право власності. Але проект землекористування, офіційно виготовлений проектним інститутом, Стрижавська селищна рада не підписує і не затверджує.

Чому? Тому що у Стрижавці, на мою думку, утворилась злочинна група з дерибану землі, яка «прихватизувала» і землю, і колгоспне майно. Ця група на чолі з керівництвом селищної ради оформляла ділянки на своїх кумів, сватів. Ця група без мого дозволу хоче розбазарити «по руках» всю мою землю! Та я буду відстоювати справедливість до останнього. А ті, хто ухвалював незаконні рішення, понесуть кримінальну відповідальність! Я не раз намагався укласти договір із селищною радою, щоб платити податок на землю, але мені щоразу офіційно відмовляли.

Сьогодні ФГ «Ягідка» приносить неабияку користь Стрижавці! Я небайдужий до розбудови селища, довгий час допомагав будматеріалами місцевій школі. Але Стрижавська селищна рада вперто ігнорує мої права на законно викуплений КСК.

Я не здаюсь і захищаюсь вже протягом 18 років! З 2014-го року я як волонтер, член самооборони Вінницького району добровільно витратив на захист Батьківщини більше 100 тис. грн., постійно підтримую бійців, які воювали на Сході, захищали Дебальцеве.

Дійсно, депутати вже роздали чимало ділянок із масиву КСК. На останній, досить бурхливій 55 сесії надали 6-ти учасникам АТО-ООС по 12 соток по вул. Приміській (де КСК). І ще 9 ділянок з цього масиву прийняли у власність селищної ради.

– Відчайдушну боротьбу за ці 7 га Корнійчук веде неправильно. Я всі документи знаю напам’ять! — зазначив землевпорядник Віктор Островський. — У 1998-му землі колишнього колгоспу (куди увійшли і площі КСК) за Держактом були передані КСП «Батьківщина». Коли Корнійчук у 2001-му купив комплекс, ця земля вже була у розпорядженні «Батьківщини». Щоб володіти землею, треба мати витяг з «Державного реєстру прав на нерухоме майно» про реєстрацію права власності. Такого документа у Корнійчука немає. Він не користувач і не власник цих 7 га! Сьогодні вони у власності Стрижавської селищної ради, і розпоряджається нею орган місцевого самоврядування.

– Чи може Корнійчук взяти цю землю в оренду?

– Для цього він повинен був виготовити проект землеустрою, затвердити його у селищній раді, скласти і зареєструвати договір оренди у Держреєстрі. Тільки після цього він зможе користуватись ділянкою на правах оренди. Але сьогодні у Генеральному плані і у плані зонування селища Стрижавки не передбачено будівництва КСК.

На останню 55 сесію Стрижавської селищної ради Анатолій Корнійчук викликав наряд поліції, заявив про захоплення своєї землі. Поліцейські склали протокол, слідчі з’ясовують обставини справи, перевіряють документи. Фермер не здається і вважає це лише черговим етапом своєї боротьби. І має намір дійти до Європейського суду.