Як буде координуватись їхня робота після 1 квітня? Брифінг на тему “Діяльність міських медичних закладів” організувала Козятинська міськрада. У його роботі взяли участь медики, журналісти, депутати, представники міської влади. А от у ЦРЛ, пояснили організатори, на запрошення ніхто не відгукнувся. Втім, вимоги працівників Козятинської ЦРЛ щодо перерозподілу медсубвенцій вже висвітлювались на сторінках газети (див. «33-й канал», №7 від 5.02.20) та на нашому сайті (https://33kanal.com/news/80841.html).

“Мовою цифр” відповідав на питання Олександр Пузир, міський голова Козятина.

– У 2018-му міська влада перерахувала медсубвенцій понад 9 млн грн. та виділила 1,6 млн грн. на енергоносії для ЦРЛ. У 2019-му субвенції склали відповідно 4 і 1,7 млн грн. Крім того, на препарати для інсулінозалежних хворих було спрямовано 305 тис. грн., – відзначив Олександр Пузир. – У бюджетному запиті ЦРЛ на 2020-й рік зазначено: на енергоносії – 2 млн грн., на зарплату – 4,521 млн грн. Тільки на І квартал! А далі підуть “гроші за пацієнтом”!

Захід почався із огляду роботи двох міських лікарень. Компетентні лікарі, нове сучасне обладнання, просторі відремонтовані приміщення, сприятливі відгуки людей справили гарне враження. У міському ЦПМСД безкоштовно обслуговується 23820 осіб, з них 3 тис. – із сіл.

– Важко працювати, коли замість порозуміння між колективами міської лікарні і ЦРЛ панує ворожнеча. Прикро, коли окремі керівники Козятинського району турбуються не про “користь діла”, а тільки про популяризацію власної особистості! – заявив Олександр Пузир.

– Нас замучили перевірками! Складається враження, що з подачі високопоставлених осіб йде травля колективу міської лікарні з боку контролюючих, правоохоронних органів і силових структур. Втім, будь-які звинувачення ніякого підтвердження не знайшли, жодних порушень у нас не виявлено! – продовжив тему Олександр Євтушок, головний лікар Козятинської міської лікарні. – Ми успішно відбиваємось від цих нападок, але скільки нервів і здоров’я це коштує! Ми зробили заявку на 4 пакета послуг із 27-ми, запропонованих НСЗУ. Хочемо працювати якісно і отримувати за це нормальні гроші! Наші колеги з ЦРЛ заявили про 11 послуг — будь-ласка, працюйте, ми одне одному не заважаємо, роботи всім вистачить!

Цю ж думку підтримала Юлія Радогощина, головний лікар

Козятинського ЦПМСД, а Віталій Вечера, заступник міського голови, підтвердив її документально, з фактами і цифрами.

Зберегти лікарні, створити у Козятині єдиний медичний центр первинного рівня і єдину лікарню вторинного рівня закликав міський голова Козятина.

– Одна багатопрофільна лікарня матиме більше шансів на потужне фінансування від НСЗУ, від міського і районного бюджетів, – наголосив Олександр Пузир. – Врахуйте, що через 9 місяців відбудуться місцеві вибори, після яких не буде РДА і райрад, залишаться тільки ОТГ — Глухівецька, Махнівська, Козятинська і Самгородоцька. Сьогодні ще не пізно! Треба створити Раду з представників трьох лікарень і прозоро, відкрито провести це об’єднання!