Звідки взялись трупи необскубаних птахів, від чого сталася їхня загибель і якої шкоди гниюча пташина плоть завдасть навколишньому середовищу та самим людям – питання, які тепер турбують місцевих жителів. Вони звернулись до нашої газети та розповіли про цей кричущий інцидент.

– Мертві кури почали з’являтись на узбіччі біля наших будинків півтора тижня тому. Спочатку їх було кілька, а за вихідні кількість зросла. Звісно, це нас насторожило, тим паче було видно, що тушки цілі, не було на них ушкоджень, слідів від куль чи укусів. Здивувало й те, що поряд бігали пси та коти, але ніхто птицю навіть не чіпав. Опитали сусідів, ніхто не міг пояснити, звідки ж взялись тушки. Зважаючи на це, відразу виникло питання: а якщо ці кури хворі? Тим паче нещодавно у сусідньому Немирівському райо­ні зафіксували пташиний грип й масово знищили птицю, – розповів мешканець Турбова та громадський активіст Олег Габріель. – Спочатку ми зателефонували до правоохоронців, де нам порадили ні в якому разі не чіпати курей, а звернутись до ветеринарної служби, аби вилучила їх та дослідила. Можливо, це й зайва тривога, але краще перестрахуватись, щоб потім ні про що не шкодувати. Оскільки був вихідний день, за вказаними телефонами ніхто слухавки не брав, звернулись на «гарячу урядову лінію». Повідомлення прийняли й сказали, що прореагують. Проте майже за тиждень до селища ніхто так і не приїхав, вже й тих курей порозволікали ворони… Аж тут днями надійшла відповідь від начальника Липовецького район­ного управління Держпродспоживслужби, де вказано, що «питаннями благоустрою населеного пункту має займатись виконавчий орган місцевого самоврядування, тобто відділ комунального господарства». Мовляв, заяву вже передали у Турбівську селищну раду і вона має прибрати ті мертві кури. Така позиція нас просто шокувала. Бо ж проблема зовсім не в смітті, яке б ми прибрали за лічені хвилини, а в санітарній безпеці! То для чого тоді ті ветеринари і що в таких випадках робити простим людям? А якщо завтра замість тієї птиці будуть мертві собаки, лиси чи білочки — то теж місцева влада буде відповідати? І чи не призведе це до виникнення ще одного вогнища пташиного грипу чи якоїсь іншої хвороби? В той же час спробуйте розпочати якусь торгову діяльність, то дана служба буде тут як тут, а при нашій ситуації жодної реакції.

Офіційну відповідь район-   ного управління та інформацію про інцидент ми передали ке­рівництву обласного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області. Того ж дня нашому журналісту передзвонили та повідомили про початок службового розслідування, в рамках якого керівник з Липовця буде притягнений до дисциплінарного покарання. Крім того, обласні фахівці виїдуть на місце та проведуть відповідні дослідження, опитають очевидців.

– Пташиний грип у січні поточного року був зафіксований на приватному підприємстві «Хутір» у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області, де утримувалося понад 100 тис. поголів’я птахів. Діагноз підтвердили у Центральному науково-дослідному інституті ветеринарно-санітарної експертизи. 108 688 штук хворих курей умертвили і спалили! Були проведені заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці. Враховуючи дану ситуацію, керівник Липовецького управління повинен був відреагувати на скарги людей та негайно ж прибути у Турбів. Чому він цього не зробив — будемо розбиратись і відповідно реагувати, — повідомили у Держпродспоживслужбі у Він­ницькій області.

Віталіна Трудько