З цього приводу спершу засідала земельна комісія ВМР… Від міської влади директор департаменту земельних ресурсів міської ради Сергій Кушнірчук зазначив, що розроблені на замовлення цих громадян – учасників бойових дій, проекти землеустрою погоджені відповідними органами, земельні ділянки сформовані, клопотання про затвердження таких проектів розглянуто у встановленому порядку. Також він проінформував, що станом на кінець 2019 року учасникам АТО/ООС було виділено 335 земельних ділянок: «З 2015 по 2019 роки Вінницькою міською радою учасникам бойових дій на Донбасі було виділено у власність 335 земельних ділянок. З яких переважна більшість, а це 298, передані під присадибні ділянки для житлового будівництва, 14 ділянок – під садівництво та 23 – для будівництва індивідуальних гаражів».
За результатами обговорення к»земельна» комісія 27 лютого підтримала проект рішення, який було винесено на розгляд сесії міської ради. Голова комісії Антоніна Іващук запросила представників громадських організацій атовців на засідання сесії. А за годину троє народних депутатів – Максим Пашковський та Анатолій Драбовський із “Слуги народу” запросили колег на Круглий стіл та запитали у прокуратури та еко0інспеції про законність виділення цих ділянок учасникам АТО. Адже відомі вінницькі активісти в соцмережах та на “Круглому столі” кричали про “Землю у воді” та суцільний “дерибан” землі навколо озера… Бо в черзі за землею стоять більше 5 тисяч фронтовиків у Вінниці… А отримують лише цих 4-ро чи 5-ро…? Чи все так прозоро і чесно у списках, межі берегової зони та взагалі із статусом земель у Вінниці… Тому на круглий стіл запросили 3-х нардепів, волонтера Анатолія Слівінського, учасників АТО всіх громадських активістів, екологів та правоохоронців. Приїхав навіть екс-нардеп від Укропу Володимир Купрій, який від минулої Ради курував Вінниччину на предмет корупції та зловживань влади.

І охоронців у Арт-шику було як на партійному з’їзді “Слуг народу”… Фактично зібрався Антикорупційний форум-2….

Бо земля над озером – місце дуже спокусливе та дороге. Хоча б тому, що саме тут чималий шмат землі роздали у власність особам, наближених до сім’ї депутатів Станіславенко-Ткачуків. І кілька років тому скандал розрісся до небачених масштабів і порушенння кримінального провадження, котре й досі дивно триває. І тут раптом у цьому ж районі землю пропонують і дають учасникам АТО!

– Ця земля підпадає під дію законодавства про охорону водойм, адже це прибережна зона. На наших очах відбувається маніпуляція статусами учасників АТО — переконаний народний депутат Максим Пашковський — Є стаття 89 Водного кодексу України, де вказано, що у рамках прибережно-захисних смуг забороняється будівництво будь яких споруд, незалежно від того, чи це МАФ, чи щось інше. Винятків немає. Якщо вони будуть, то буде знищення екосистема міста. І це вже є приводом для негайної перевірки законності цих рішень. Ми маємо зупинити розподіл цих земель. Ці рішення потрібно перевірити на дотримання законодавства.

На засіданні обговорювалось питання виділення 4-м учасникам АТО/ООС земельних ділянок в районі ставу Поділля (Вишенське озеро) поза межами прибережно-захисної смуги. Дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних наділів у власність міською радою були надані учасникам бойових дій ще у 2018 році. На засідання сесії 28 лютого виноситься проект рішення про затвердження проектів землеустрою та безоплатну передачу земельних ділянок у власність цим громадянам.
Це рішення підтримують вінницькі громадські організації ветеранів війни на Сході країни. Зокрема, це ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області», ГО «Українська військова організація Вінниччини», «Всеукраїнська Спілка ветеранів війни Вінницький обласний відокремлений підрозділ», Вінницька філія ГО «Українська асоціація інвалідів АТО». На засіданні були присутні представники цих організацій.

Народний депутат-”Слуга” Арсеній Пушкаренко із Києва зазначив: такі дії місцевої влади незаконні. “Цих хлопців просто використовують!” Депутати взагалі налаштовані дуже рішуче, стверджували, що не закриють питання, доки не буде дотримано усіх законів. Утім, чи законно це — останнє слово за прокуратурою, котра зможе дати відповідь на запитання тільки після екологічної експертизи. Своїх колег підтримав і народний депутат Анатолій Драбовський.

А перший заступник начальника Державної екологічної інспекції області Ігор Осадчук негайно відреагував:

– Відповідно до оцінки впливу на довкілля всі рішення про виділення земельних ділянок у тому числі у прибережно-захисних смугах, у лісових ділянках, мають прийматися тільки після громадських слухань. Утім у законодавстві є один момент, завдяки котрому розмір прибережно-захисної смуги може зменшуватися. Тому звертаюся до вас, як до депутатів Верховної Ради, щоб ви навели лад у цьому законодавстві. І щоб розмір прибережно-захисної смуги не можна було змінити ніякими поправками до Генерального плану. Містобудівна документація не може бути важливішою за чинне законодавство.”

Але не змовчав і голова ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області Анатолій Слівінський, який прийшов відповісти за ці 5 ділянок. Бо саме він подав ці прізвища і документи у ВМР на отримання землі. І його одразу звинуватили в “рішалові для своїх” та “дерибані”… Тому після гарячої земельної комісії у мерії Слівінський емоцій не приховував і мандатів нардепів не злякався… Бо саме на нього “напали” нардепи за складні земельні схеми та “дерибан” озера на Вишенці….

– Ми 6 років допомагаємо сотням і тисячам учасникам бойових дій на передовій… І тут в мирній Вінниці. Зокрема, допомагаємо писати заяви і вишукуємо ділянки і в місті, і на території області для фронтовиків. І ці 5 ділянок йдуть не родичам Зеленського! І не прокурорам! А реальних хлопцям і дівчатам, які в тому числі й на «передку», – наводив він свої аргументи – Серед них дівчина-снайпер, яка із 14 року там і купувала рушницю за власні кошти… Ще одному бійцю ця земля потрібна для того, щоб її продати, а на виручені гроші лікувати важко хвору матір. А мені закидають, що це родичі Зеленського… Чи ще хтось! Я вам на Біблії клянусь, що це реальні фронтовики, ніякі не підставні та корупції тут нуль… Але комусь вигідно роздувати цю тему, спекулювати на землі для АТОвців, які минулого року отримали більше 700 ділянок у Агрономічному…

В кінці свого виступу Анатолій Слівінський не витримав і сказав таке:

– Припиняйте цей шабаш, Тут все чесно в прозоро! Чи ви щось зробили для армії за ці 6 років? Чи чекаєте Путіна, який прийде і вижене Моргунова із міськради та Вінниці? …….. – далі вислів Анатолія доведеться запікати, бо там звучала не цензурна лексика.

Цікаво, що наступного дня після “Столу” народні депутати від “Слуг” на сесію не з’явилися. Хоча в них був крутий шанс застати на сесії депутата Ігоря Ткачука, родина якого звучить саме в цій земельній історії навколо Вишенського озера…

Тому вже без скандалу та за присутності помічниці нардепа Пашковського більшість депутатів міської ради підтримали 29 питання і четверо учасників АТО отримають ділянки біля озера. Ще один — готує пакет документів. Але 6 депутатів міськради 28-го лютого із 29-го питання утримались…

І це ще не фінал! Бо скандал на цьому не завершився. А знову перекинувся на соціальні мережі, де громадська активістка Таїса Гайда написала: “У номінації Дерибанник 2020 року перемагає Толік Слівінський! 76 сімей загиблих учасників АТО у Вінниці стоять на черзі на отримання землі, більше 40 інвалідів 2 групи. Загальна черга складає більше 3, 5 тисяч воїнів і не посувається з 2015 року. Але є у нас Анатолій Слівінський, який навішав у Вінницькій міській раді 4 земельних ділянки для своїх наближених на Вишенському озері!Громадська організація Слівінського отримує немалі кошти з бюджету. Тільки минулого року його громадська організація отримала від Міністерства ветеранів більше 800 тисяч гривень на одноденні тренінги з військової підготовки молоді” Ображений Анатолій Слівінський призначив зустріч у Центрі допомоги учасникам АТО і там відбулася дуже крута розмова, на котру зійшлися і волонтери, і учасники АТО і небайдужі.

– Я вважаю, що у нас є черга учасників АТО і її потрібно дотримуватися. Останнє рішення міської ради про виділення 5 ділянок породжує масу запитання, зокрема про те, чи ці люди були першими на черзі? Або ми стоїмо всі в черзі, або Анатолій Слівінський сам підшукує земельні ділянки і треба звертатися безпосередньо до нього. Тоді ця черга взагалі не має сенсу! Тим більше, що по цих землях навколо Вишенського озера відкрите кримінальне провадження.

– До мене підійшов хлопець, розповів, що у нього важко хвора мама. От скажіть, що я маю зробити?! Що в цьому поганого? В міській раді запропонували такий варіант і він погодився. Мене запросили на цей круглий стіл, мабуть, для того, аби переконатися, що земля справді виділяється учаснику бойових дій. І суть цього форуму була така, щоб показати, як дерибанять землю у Вінниці! У чому моя корупція? У цьому списку немає ні моїх родичів, ні дітей!

– Чому у нас як тільки починається якась критична ситуація — виставляють атовців? – ділиться думками волонтер Лариса Полулях — Незабаром за слово “побратим” самі ж хлопці вас будуть бити… Є більше ста спілок — невже не можна організувати суворий контроль? Є закон і його треба дотримуватися.

– Ми теж без землі, бо не вміємо “порішати”, а просто стоїмо в черзі! – обурювалися учасники бойових дій.

До спільної думки дійти не вдалося. Невже одвічне земельне питання може розсварити бойових побратимів? І що правильніше — людяність? Дотримання законів? Чи чиїсь приховані і замасковані схеми?

Тим часом народний депутат Максим Пашковський зазначив: “ На жаль, влада не чує людей. Що ми будемо робити далі? Створювати тимчасову слідчу комісію, ініціювати перевірку відповідних профільних контролюючих органів.”

Тетяна Кондратьєва
Роман Ковальський