Національні Дружини Вінниччини направили в Міністерство внутрішніх справ України та Офіс генерального прокурора України заяву про корупційні злочини, скоєні в.о. Жмеринського міського голови Юрієм Світлаком. Саме такі питання громадські активісти мали поставити під час нещодавньої сесії Жмеринської міської ради, куди їх не допустили.

– Низка громадських організацій проводить громадський моніторинг фінансової діяльності Жмеринської міської ради. Йдеться про зловживання владою. Відповідні заяви направлені до МВС та Генеральної прокуратури, -прокоментував представник Національних Дружин Вінниччини Денис Трейн. В нашій заяві йдеться про проведення закупівель товарів, робіт і послуг, внаслідок чого пан Світлак та його найближче оточення отримують величезні суми відкатів та так званих «подяк». Ось характерний приклад: на території школи № 6 Жмеринки встановлено дитячий майданчик за понад 1,3 млн. гривень. В той же час в мережі Інтернет вартість такого майданчика становить 600 тисяч гривень. Тобто у мерії провели закупівлю без тендеру, внаслідок чого вартість товару перевищила реальну на понад 772 тисячі гривень. Уся ця різниця в ціні осіла в кишені в.о. Жмеринського міського голови Юрія Світлака. Мало того, встановлено, що цей майданчик недороблений, встановлювався із грубими порушеннями техніки безпеки. Також у документі йдеться про порушення під час асфальтування доріг, придбання канцелярських товарів, кондиціонерів, поточного ремонту автомобіля, офісного устаткування, капремонту трибун стадіону тощо. А також про корупцію у Жмеринській лікарні.

В заяві підсумовується, що працівниками Жмеринської міської ради і міськвиконкому відбувається перевищення влади та службового становища, привласнення бюджетних коштів у великих розмірах, нехтуються вимоги законодавства у частині проведення тендерів.

Як на цю заяву відреагують правоохоронці та влада Жмеринка – побачимо згодом.

Валентина Лісова