У липні минулого року всю країну сколихнула новина про зґвалтування учениці Вінницької школи №1.

Дівчинка разом з родиною проживала неподалік. Пенсіонер Сергій піймав її і поволік у безлюдне місце, де демонстрував статевий орган та пальцями пестив дівчинку. Завдав тілесних ушкоджень. Матір дізналась від дитини про біду і звернулась до поліції.

Знаряддя вбивства

За допомогою небайдужих та відеокамер ґвалтівника знайшли. Ним виявився 59-річний річний вінничанин. Слідчий суддя ухвалив здійснювати розгляд у закритому засіданні, щоб убезпечити школярку та її родину від розголосу НП, й було ухвалено відправити ґвалтівника у СІЗО на 60 діб, хоча говорили, що у нього проблеми із адекватністю. За злочин йому загрожувало позбавлення волі строком 8-15 років.

Проте довго у слідчому ізоляторі підозрюваний Сергій не пробув. Вже наступного дня у Вінницькій установі покарань його знайшли мертвим. Ходили чутки, що чоловіка вбили співкамерники, адже за такі злочини «на зоні», якщо живуть, то у ролі «опущених» або взагалі довго не живуть. Втім, ходила й інша версія, мовляв, у вінничанина у літ­ньому віці просто схопило серце, бо переживав за те, що накоїв. Тіло для поховання віддали через шість днів, родичі Сергія тоді наголошували, що це вбивство, але зустрічатись із журналістами не хотіли, боячись осуду читачів.

Займатись НП почало Державне бюро розслідувань під процесуальним керівництвом обласної прокуратури та управління стратегічних розслідувань. І тільки тепер стало відомо про результати. З’ясувалось, що правоохоронці довели причетність до вбивства підозрюваного шістьох співробітників тюрми, які «жорстоко заподіяли йому тілесні ушкодження», в результаті чого той і помер. Крім того, вони опублікували фрагмент відео з камер спостереження, де видно, як підозрюваного виштовхують в інший коридор люди у цивільному одязі. Заступник прокурора Вінницької області Антон Ковальський розповів подробиці цієї справи:

– Події відбулись 12 липня 2019 року. Потерпілий був підозрюваний у кримінальному злочині, передбаченому статтею 152 ККУ — зґвалтування. Його взяли під варту й доставили до установи виконання покарань. Буде даватись оцінка всім тим, хто поміщав чоловіка під варту, чи законно це й чи не повинні були застосувати інші примусові заходи медичного характеру. Адже наразі встановлено, що особа була психічно хвора з дитинства. В подальшому впродовж декількох годин йому завдавались тілесні ушкодження, в результаті яких підозрюваний помер.

Як встановило досудове розслідування, завдали травми саме рядові співробітники установи виконання покарань. І це було в їхніх службових приміщеннях. Встановлено причетність шести таких осіб, але ми переконані, що цей перелік не остаточний, — каже Антон Ковальський. — Особі загалом завдано понад 80 ударів руками і ногами, гумовими палицями та дерев’яним молотком. Ці речі долучені до матеріалів кримінального провадження. Після побиття підозрюваного доставили в камеру, де перебували інші особи під вартою. Чоловік був у крові, й там його ніхто не чіпав.

Відомо, що у підозрюваних було проведено 9 обшуків за місцем проживання, де знайшли холодну зброю — ножі. Обирати міру запобіжного заходу їм будуть у Хмельницькому суді. Тим часом йдеться про відсторонення їх від посад.

Віталіна Трудько