Україну на конкурсі «Євробачення-2020», який відбудеться у травні в Роттердамі (Нідерланди), представить гурт Go_A. У фіналі переможець набрав максимальні 12 балів (6 балів від суддів та 6 – від глядачів).

Електрофолк-гурт поєднує у своїй творчості український автентичний вокал, сучасні танцювальні біти, африканські барабани та потужний гітарний драйв. Учасниками гурту є вокалістка Катерина Павленко, мультиінструменталіст Тарас Шевченко, сопілкар Ігор Діденчук та гітарист Іван Григоряк. Проте мало хто знає, що бек-вокалісткою Go_A є наша землячка — Катерина Канонишена із Михайлівки Шаргородського ра­йону. Вона — донька сіль­ського голови.

– Про мою Катерину хай краще люди розкажуть, адже це моя кровинка, яку дуже люблю та пишаюсь. Свій голос вона успадкувала від мами та бабусь, у нас жодне свято не обходиться без української пісні. Пригадую, як Катерина була малою, то десь двічі на тиждень возив її у Шаргород у музичну школу навчатись вокалу. А це в один бік близько 20 кілометрів. Першою сценою доньки став сільський клуб. Тепер вона живе та працює у Києві, бачимось не так часто, як би хотілось, — каже тато та сільський голова Михайлівки Юліан Канонишен. — Вболівали за Катерину всією ріднею біля екрана телевізора, підтримали смс-повідомленнями. На другий день після перемоги вийшов у село — а люди вже гудуть, вітають та висловлюють підтримку. Поки що важко сказати, чи поїдемо у Нідерланди на виступ, адже фінансово це складно. Але наші серця завжди з донькою!

Про талановиту землячку знають і у вінницькому відомому фольклорному гурті «Мокоша», де свого часу співала Катерина Канонишена.

– Вона вступила до коледжу культури і мистецтв ім. М. Леон­товича в мій клас в 2011 році, закінчивши клас вокалу Любові Подоляк. Дівчина з дитинства займалася саме народним вокалом, талановита, цілеспрямована. Має чудовий голос, глибокий, насичений тембр. У складі «Мокоші» вона брала участь і в телешоу «Битва хорів», і у виступі Міли Нітіч на «Голосі країни», була переможницею всеукраїнських та міжнародних конкурсів, — розповіла нам співзасновниця етномайстерні «Ко­ло», співачка та фольклористка Юлія Васюк. — У 2015 році успішно закінчила ВККіМ з червоним дипломом і вступила до КНУКіМ у клас мого викладача професора Сінель­никова Івана Григоровича і стала учасницею його фольклорного гурту «Кралиця». Безумовно, ми вболівали за Go–A, адже вони сьогодні стали новим трендом у сучасній музиці на основі автентичного фольклору. Це дуже вдалий синтез традиції і актуальності — молоді красиві голосисті дівчата представлятимуть Україну на «Євробаченні» саме українською піснею, яка має особливі інтонації і знаходить відгук у серці кожного. Критика буде завжди, а народна пісня вічна.

А тим часом навколо участі гурту у «Євробаченні» до цих пір точаться дискусії. Зокрема лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя, в якого родина з Ямполя, заявив про переможців як «спробу впарити Європі патерн про голодоморну Україну».

– Не здивуюся, якщо «Ванюша» (той, що на півночі) поставить на «Євробаченні» Україні 12 ба­лів, — сказав Тарас Тополя.

Натомість Go_A з такою критикою не згодні і вже дали на неї відповідь.

– Ми можемо сказати, що кожна людина має право на свою думку. Також розуміємо, що як гурт ми не можемо подобатися усім. Кожна людина має право сказати те, що вона думає. Не тільки Тополя побачив у пісні значення, яких немає. Насправді ми не вкладали усі ці сенси. А те, що вони їх там бачать, це не наші проблеми. Спершу в основі треку була народна пісня, яку ми переписали через умови «Євробачення». Якщо у нас у першій версії дівчина дійсно плакала, бо її образили, то у нашій версії вона вийшла з ситуації гідно, сказала: «Нічого страшного, я це все переживу, попри велике кохання».

Віталіна Трудько