Вінницький регіональний відділ КСВ агрохолдингу у березні відкрив чотири «Центри активного довголіття від МХП».

Центри започатковані у м. Ладижин, с. Лозове Могилів-Подільського району, с. Краснопілка Гайсинського району та с. Заозерне Тульчинського району.

– Метою проєкту є початок змінення життя активних людей міст та сіл, які самі планують організовувати своє спільне дозвілля з користю для себе і для громади.

За статистичними даними  департаменту з економічних і соціальних питань ООН, зараз кожна десята людина в світі – старша 60 років, а через 30 років цей рубіж подолає кожен п’ятий. У рейтингу країн світу Україна за цими показниками займає 73 місце з 96, наші колеги з Польщі посіли 32 місце, Німеччина – 4-те, але, незважаючи на статистичні дані, багато пенсіонерів і таких, які ведуть активне життя – навчаються працювати на комп’ютері, займаються танцями, йогою, вивчають іноземні мови і навіть знімаються в кліпах.

Приємно відкривати такі центри. Адже збираються різносторонні люди, а це дуже добре, почуємо думку кожного, обговоримо напрямки, які ближче до душі. Для містян та громад це дуже важливо – зібратися, поговорити, побути в оточенні півтори, дві години. Головне у всьому – спілкування, під­тримка. Відкриваючи «Центр активного довголіття від МХП», хочу наголосити, що саме громадяни завдяки їх активному способу життя зможуть змінити його на краще, а МХП тільки допоможе, – про­коментував провідний менеджер з питань регіона­льного розвитку Петро Андрієць.

Більш дета­льний план реалізації проекту у центрі розкрила менеджер з соціальної ро­боти Альона Рослякова. Ад­же у практиці є приклади з обміну досвідом Республіки Поль­ща та від­повідні навички колег з агрохолдингу МХП.

Для повноцінного існування даного центру обов’язково потрібні координатори. З числа активу міста та громад вибрали найактивніших, тому усі питання чи потреби будуть формуватись до агрохолдингу МХП через них.

У м. Ладижин центр розташований в господарському приміщенні Ладижинського коледжу ВНАУ, саме там є необхідні приміщення, які зможуть заповнювати наші активні жителі: бібліотека, актовий зал, спортивний зал, стадіон, хореографічний зал, їдальня. Також є інші напрямки розвитку: комп’ютерна грамота, фітотерапія, тиждень здоров’я, золоте волонтерство за проєктом МХП «Штурмуємо інтернати разом», народна творчість, українські вечорниці, зустріч з представниками пенсійного фонду, соціального захисту, юристами, подорожі, формування родинного дерева, майстер-клас з мистецтва (малювання), проведення конкурсів, дні народження, зустрічі із цікавими людьми та багато іншого.

У громадах сіл такі центри створені на основі кущового методу на базі будинків культури, а саме: до с. Заозерного увійшли села: Василівка, Маньківка, Білоусівка, Новоселівка. Так, центр створений і у Краснопільській ОТГ, всі села які увійшли в територіальну громаду, будуть активно проводити зустрічі у будинку культури с.Краснопілка. Маємо в планах у цьому місяці відкрити ще декілька центрів, які будуть збирати свою аудиторію. Робимо разом важливе!