17-річний Богдан Мельник з Іллінців у святковому настрої ввечері пішов гуляти, а через кілька годин посеред однієї з центральних вулиць міста його знайшли правоохоронці непритомного та закривавленого.

Три дні лікарі боролися за життя хлопця, і тільки на четвертий день він вийшов з коми. У нього були вибиті всі зуби, зламана щелепа і розбитий череп. Ймовірно, били кастетами. А коли Богдан таки прийшов до тями, не зміг нічого згадати.

– Брат того вечора сидів у дворику з друзями — Богданом та Ольгою. Після того вони розійшлись. Для нас досі загадка, хто та за що так побив брата. Телефон та ключі були в його кишенях й не зникли, — пригадує сестра постраждалого Олена. — Не вірю, що ніхто нічого не бачив, адже якраз був День святого Миколая, на вулиці людно. Але всі чомусь мовчать. Більш того, ці друзі за весь час навіть не провідали Богдана у лікарні.

Брат важкотравмованого висунув версію, що в Іллінцях взагалі орудує заїжджа банда, бо за два тижні до трагедії сталась схожа ситуація із іншим місцевим мешканцем. На нього напали троє в балаклавах та з битками. Все це знімали на телефон, роблячи собі рекламу й шукаючи нових клієнтів. Натомість матір Богдана заявила, що її сина побили саме студенти місцевого училища і є навіть свідки, але вони налякані, бо тато одного з нападників має відношення до правоохоронних органів, а сам він не хоче повертатись додому, бо можуть добити.

Люди з усієї України допомагають зараз Богдану з лікуванням. А ось винних в його жорстокому побитті правоохоронці так і не можуть знайти. Саме тому родина потерпілого звернулась до однієї з телепрограм, де вирішили провести власне незалежне розслідування. Столичні фахівці виїхали в Іллінці на місце злочину. Не на камеру люди зізнавались, що просто так побити Богдана не могли, мовляв, комусь був винен кошти, бо все сталось через дівчину чи самоствердження.

Вдалось дізнатись, що фрагменти подій того вечора змогла зафіксувати відеокамера на одному з магазинів. Там видно, як Богдана з другом, так і авто, яке за кілька хвилин після того їхало. Записи вилучили по­ліцейські, а коли повернули, власниця магазину та столичні експерти помітили, що кілька хвилин вирізано. Тому чи не йде мова про умисне знищення доказів?! Більш того, друзям потерпілого Ользі та Богдану провели поліграф у присутності батьків, й з’ясувалось, що дівчина до побиття не має відношення. Щодо товариша, той теж не завдавав ударів. Але наприкінці розслідування експерти заявили про аргументовану підозру: потерпілий Богдан Мельник займався незаконною діяльністю — продажем наркотичних засобів, і ті люди, які приїхали на авто, це його керівники. Й хлопця побили за щось. У студії сестра побитого зізналась, що Богдан якось розповідав, що таки носив якісь закладки у навчальні заклади, щоб підзаробити. Тому цілком очевидно, що розслідування так довго тягнеться. Дехто впевнений, що місцева поліція про ситуацію з наркотиками знає.

Ми звернулись до прес- служби обласної поліції, і нам підтвердили, що поки що причетних до злочину осіб не знайшли.

– Вилучено відео з камер спостереження на магазині, але автомобіль, який там зафіксований, не встановлений. Кримінальне провадження розслідується за статтею 121 Кримінального кодексу України («умисне тілесне ушкодження»). Розглядаються різні версії, прямих свідків поки не встановили. Інформація про те, що потерпілий займався закладкою наркотиків, наразі перевіряється.

Тож ставити крапку у цій резонансній історії ще рано.

Віталіна Володимирова