У селі Колоденка Томашпільського району сталося екологічне лихо у водоймі. Близько пів тонни риби знищено внаслідок невідомої причини.

Місцеві мешканці підозрюють, що до ставка потрапила хімічна отрута!

– Біля ставка ми відчули запах тухлятини, у водоймі – сотні мертвих рибин. Нині тушками вкрита не лише вся поверхня водойми, а й берег. Загинула велика риба, загинув мальок, оскільки зараз сезон нересту. Тож і не віднерестилася вона так, як необхідно. Щоб відновити запаси, потрібно не менше 5-6 років, а щоб повністю, то і більше, — повідомили читачі на «гарячу лінію» газети. — Щодо причин екологічної катастрофи, то їх тут чимало. Можливо, обробляли поля перед посівною сильним розчином, який міг потрапити до водойми. Або хтось міг навмисно отруїти ставок, який тільки нещодавно зарибнили коштами небайдужих.

Втім, як потім повідомили у Вапнярській селищній раді, ознак хімічного отруєння води у ставку не виявлено.

– Достовірно встановити причину загибелі риби на даний час неможливо. Серед причин лиха розглядається версія про загибель риби через великий вміст у водоймі мальків, які через кисневе голодування в зимовий період загинули. Це могло призвести до масової втрати решти риби. Обставини з‘ясовуються, — кажуть там.

Додамо, що отруєння водойм в Україні непоодинокі. У 2019-му були зафіксовані факти загибелі водних мешканців у 1840 водоймах у різних куточках нашої країни. Жоден порушник не був покараний за всією суворістю закону.

Валентина ЛІСОВА